Noua Lege a Pensiilor este un subiect comun și foarte important, întrucât este necesar ca oamenii să știe ce presupune această nouă lege. Astfel, de menționat este ideea conform căreia pensionarii vor fi afectați de modificările legislative din noua lege a pensiilor, după ce vor pierde din beneficiile pe care le aveau până acum. S-au comunicat multe detalii cu referire la ceea ce se va întâmpla cu pensiile românilor, aceștia știind că vor fi două majorări: una la 1 ianuarie 2023, iar a doua, după recalculare, la 1 septembri 2024.
Fiecare pensionar trebuie să aibă la cunoștință că drepturile fiecăruia se vor schimba odată cu Noua Lege a Pensiilor, acestea fiind semnificative. Vor fi multipleavantaje eliminate, de care aceștia beneficiau până în acest moment. Un prim exemplu este reprezentat de eliminarea pensionării fără penalizări pentru cei care accesează pensia anticipată parțială cu cel mult doi ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare. Conform noii legi, acest beneficiu nu va mai fi valid.
Persoanele care au locuit în zone cu poluare remanentă severă, care au fost situate la 8 km față de poluator, nu vor mai avea posibiliattea de a se pensiona anticipat fără diminuare, chiar dacă au avut rezidența de minimum 30 de ani în acele zone poluate, conform DcBusiness.
Mi mult decât atât, în ceea ce privește valorificarea perioadelor care au fost lucrate în grupe superioare de muncă, proiectul de lege al pensiilor propune acordarea unui punctaj. Acesta are o valoare fixă, de 0,5 puncte pentru grupa a II-a și 0,5 puncte pentru fiecare an din grupa a I-a, revenind asupra unor modificări anterioare care au adus o mare confuzie de calcul al pensiilor.
Totuși, pentru a exista și părți bune, guvernanții au promis că vor elimina inechitățile din sistem și va aduce „la muncă egală, plată egală”, potrivit Antena 3.
Citește mai multe despre: Simona Bucura-Oprescu, răspuns la declarațiile lui Boloș privind lipsa de finanțare pentru majorarea pensiilor. „România trebuie să găsească bani”