- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare în 2025, vine cu noi modificări. Ce trebuie să știi

04 Oct, 15:06 • Berbecar Ralph
Noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare în 2025, aduce modificări semnificative menite să simplifice procesul de recalculare a pensiilor și să asigure o mai mare echitate pentru pensionari. Una dintre cele mai importante schimbări este eliminarea obligației pentru o parte dintre pensionari de a depune documente suplimentare pentru a justifica veniturile nepermanente, precum sporurile sau bonusurile.
Noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare în 2025, vine cu noi modificări. Ce trebuie să știi

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a explicat într-o apariție televizată că, de la 1 ianuarie 2025, recalcularea pensiilor va ține cont de toate datele disponibile în baza de date oficiale, fără a mai solicita pensionarilor să aducă documente doveditoare pentru veniturile realizate după anul 2001, conform Realitatea.net.

Astfel, cei care au activat profesional după această dată nu vor mai fi nevoiți să facă demersuri suplimentare pentru a-și dovedi contribuțiile sau alte venituri, deoarece aceste informații vor fi deja integrate în sistemul de pensii. Ministrul a subliniat că există încă pensionari care se interesează de aceste documente, însă, odată cu aplicarea noii legi, acest lucru va deveni inutil pentru cei care au muncit după 2001.

Cum va arăta procesul de recalculare al pensiilor

Pentru cei care au lucrat înainte de 2001, procesul de recalculare va rămâne puțin mai complicat, deoarece aceștia vor fi obligați să obțină adeverințe de la foștii angajatori. Aceste adeverințe sunt necesare pentru a dovedi veniturile obținute în acea perioadă și trebuie eliberate de angajatori în termen de 60 de zile de la solicitare. În cazul în care angajatorii nu respectă această obligație, pensionarii au dreptul să se adreseze inspectoratului de muncă pentru a rezolva situația. Această măsură vine în sprijinul pensionarilor care s-au confruntat de-a lungul anilor cu dificultăți în obținerea acestor documente și încearcă să ofere o soluție eficientă în cazurile în care angajatorii sunt reticenți în a respecta legea.

Un alt aspect important al noii legi a pensiilor este recunoașterea veniturilor care nu sunt permanente, cum ar fi sporurile și bonusurile, în procesul de stabilire a pensiei. În mod obișnuit, aceste venituri erau adesea ignorate sau nu erau luate în considerare integral la calculul pensiei, ceea ce crea inechități pentru mulți pensionari care se bazau pe astfel de venituri în cariera lor.

Citește și: Se inaugurează mai multe loturi din Autostrada Moldovei. Sorin Grindeanu și Marcel Ciolacu dau vestea cea mare

 

Noua lege își propune să reducă birocrația

Prin aceste modificări, noua lege a pensiilor își propune să reducă birocrația, să ofere mai multă transparență și echitate în procesul de recalculare și stabilire a pensiilor și să răspundă nevoilor pensionarilor într-un mod mai eficient și mai corect. De altfel, reprezintă un pas important în reforma sistemului de pensii, care vizează îmbunătățirea calității vieții pentru pensionari și crearea unui sistem mai accesibil și mai echitabil pentru toți beneficiarii.

Citește și: Costul deplasărilor președintelui Iohannis în străinătate. Sumele nu sunt deloc neglijabile