- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noua Lege a pensiilor îi scoate pe mineri în stradă. Lider de sindicat, protest în semn de solidaritate: „Vor să rașcheteze toate bonusurile pentru condiții grele și nocive”

17 Nov, 18:52 • Bocioacă Bianca
Vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, Manu Tomescu, a ieșit, joi, în stradă, în semn de solidaritate cu minerii din Valea Jiului care au protestat împotriva noii legi a pensiilor.
Noua Lege a pensiilor îi scoate pe mineri în stradă. Lider de sindicat, protest în semn de solidaritate: „Vor să rașcheteze toate bonusurile pentru condiții grele și nocive”

Manu Tomescu susține că minerii și energiticienii din cadrul Complexului Energetic Oltenia au motive reale să iasă în stradă. Vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari spune că noua Lege a pensiilor le taie din drepturi. Mai mult, măsurile de austeritate luate de guvern le reduc din venituri. Un alt motiv este legea decarbonării, care închide carierele și termocentralele pe cărbune.

„M-am gândit să mă solidarizez și eu cu ei, pentru că avem motive întemeiate. Sunt cel puțin 3 motive pentru care ar trebui să ieșim la luptă pentru a ne apăra drepturile. Unul ar fi că, după cum știți, prin legea decarbonării guvernul ne închide activitatea, deci rămânem fără locuri de muncă. Tot Guvernul României, prin noua lege a pensiilor, ne taie din drepturile prevăzute de condițiile de muncă în care noi ne desfășurăm activitatea în cariere miniere, termocentrale și în minele de subteran și tot Guvernul României, prin legea austerității, ne taie din venituri.

Citește și: Pensii 2024. Prevedere controversată în noua lege a pensiilor: ce este „certificatul de viaţă”, documentul pe care o anumită categorie de pensionari va trebui să-l depună de două ori pe an

Deci, v-am spus că avem cel puțin 3 motive, în această perioadă, și mai ales că am văzut ceea ce s-a întâmplat la Senat. După ce că am fost păcăliți, pentru că noi, tot timpul, am cerut guvernanților să fie păstrate drepturile într-o eventuală nouă lege prevăzute de condițiile de muncă.

Deși am primit promisiuni, am văzut că Guvernul României, prin intermediul Ministerului Muncii, a făcut un proiect de lege prin care, pur și simplu, ne-a lăsat fără aceste drepturi pentru care noi am luptat din greu. Apoi, a fost acel scandal din Senat și ne este teamă, pentru că vedem că merg cu această lege pe repede înainte și ne este teamă ca, săptămâna viitoare, în Camera Deputaților, să nu cumva să rămânem fără aceste drepturi”, afirmă liderul sindical, potrivit gorjonline.ro.

Citește și: Legea pensiilor. Au fost admise 43 de amendamente în urma adoptării acesteia!

Noua Lege a pensiilor a stârnit revoltă în rândul minerilor

Manu Tomescu spune că pensiile minerilor și energiticienilor aproape se vor înjumătăți după ce noua lege a pensiilor va intra în vigoare. Liderul de sindicat acuză politicienii aflați la putere că „vor să rașcheteze toate aceste bonusuri pentru condiții grele și nocive. “ S-a făcut simulare la discuțiile din Comisia de Muncă. Liderii sindicatelor din Valea Jiului au făcut o simulare, chiar acolo, în comisie, și s-a demonstrat că pensiile se reduc cu aproape jumătate, pentru că nu se mai recunosc punctajele pentru condițiile de muncă pe grupele de muncă.

Este un lucru nedrept. Pur și simplu, ei vor să rașcheteze toate aceste bonusuri pentru condiții grele și nocive. Pur și simplu, pe noua lege a pensiilor, indiferent că vei lucra într-o librărie, cofetărie, farmacie, la subteran sau la uraniu nu mai ai nicio bonificație. Este absurd.

Chiar dacă rămân reducerile vârstei de pensionare, gândiți-vă că un miner de subteran care lucrează 20 de ani și are dreptul la pensie nu are decât 20 de ani de contribuție și lui, pe 20 de ani, i se calculează, dacă nu i se pun acele punctaje suplimentare conform că a lucrat în acele condiții grele și nocive, normal că va ieși cu o pensie la jumătate. Lucru de neacceptat”, a conchis sindicalistul.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci