- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noua lege a Pensiilor. Schimbări majore în calculul stagiilor de cotizare. Casa de Pensii dezvăluie totul

16 Sep, 23:10 • Bugiu ⁠Ana Maria
Noua lege a Pensiilor generează confuzie printre pensionari. Care sunt cele mai mari schimbări, aplicate de la 1 septembrie 2024.
Noua lege a Pensiilor. Schimbări majore în calculul stagiilor de cotizare. Casa de Pensii dezvăluie totul

Legea 360/2023, care a intrat în vigoare pe 1 septembrie 2024, aduce schimbări mari în sistemul public de pensii, introducând termeni noi precum „stagiu de cotizare contributiv” și „stagiu complet de cotizare”. Aceste noțiuni au creat confuzie printre pensionari, generând numeroase solicitări de explicații suplimentare din partea funcționarilor caselor teritoriale de pensii, potrivit capital.ro.

Noua lege a Pensiilor, 360/2023. Schimbări majore în calculul stagiilor de cotizare

Reprezentanții caselor teritoriale de pensii au început să ofere clarificări pentru a ajuta pensionarii să înțeleagă modul în care noile reglementări influențează calculul pensiilor lor. Schimbările legislative și deciziile de recalculare a pensiilor au fost neclare, ceea ce a condus la un număr mare de cereri de informații suplimentare din partea pensionarilor, care doresc să afle cum sunt calculate pensiile lor în contextul noilor reglementări.

Te-ar mai putea interesa și: Lovitură pentru mii de români! Pensii tăiate brusc. Cazul care a fost semnalat de foști angajați ai CEO uimește pensionarii

foto: pensii

Legea 360/2023 introduce noi concepte în sistemul de pensii, printre care se numără „stagiu de cotizare contributiv”, „stagiu complet de cotizare contributiv” și „stagiu minim de cotizare contributiv”. Într-o conferință de presă, reprezentanții Casei Județene de Pensii Olt au explicat acești termeni și impactul lor asupra dreptului la pensie și asupra cuantumului acesteia:

  • Stagiul de cotizare contributiv reprezintă perioada pentru care au fost plătite contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, fie că este vorba de contribuții datorate de angajatori, fie de cele plătite de asigurații cu contract de asigurare socială. Este important de menționat că acest stagiu, utilizat pentru a stabili eligibilitatea pentru pensie, poate diferi de stagiul folosit pentru calculul punctelor de stabilitate, conform noii legi a pensiilor.
  • Stagiul complet de cotizare contributiv se referă la perioada specificată de Legea 360/2023, necesară pentru a reduce vârsta standard de pensionare și a accesa pensia pentru limită de vârstă sau, după caz, pensia anticipată. Acest stagiu complet este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
  • Stagiul minim de cotizare contributiv este perioada minimă de cotizare necesară pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă, conform Legea 360/2023. Acest stagiu minim este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Pentru stagiul de cotizare care depășește 25 de ani, punctele de stabilitate se acordă astfel:

  • 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani de cotizare;
  • 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani de cotizare;
  • 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani de cotizare.

În conformitate cu noua lege a pensiilor, Casa de Pensii Olt face o clarificare potrivită în ceea ce privește stagiile de cotizare. Potrivit noilor reglementări, este important să distingem între două concepte cheie:

  • Stagiul de cotizare contributiv pentru deschiderea dreptului de pensie: Acest stadiu se referă la perioada necesară pentru a avea dreptul de a solicita pensia. Este calculat pe baza contribuțiilor efectuate pe parcursul întregii cariere de muncă.
  • Stagiul de cotizare contributiv pentru acordarea punctelor de stabilitate: Acesta se referă la perioada utilizată pentru a calcula punctele de stabilitate, care influențează valoarea pensiei. Punctele de stabilitate sunt un factor important în determinarea cuantumului pensiei, iar stagiul relevant pentru aceste puncte poate diferi de cel folosit pentru deschiderea dreptului de pensie.

Reprezentanții Casei de Pensii oferă aceste explicații pentru a ajuta contribuabilii să înțeleagă mai bine cum se calculează pensiile în conformitate cu noua lege.

„Este necesar să se facă distincția între stagiul de cotizare contributiv utilizat la deschiderea dreptului de pensie și stagiul de cotizare contributiv avut în vedere pentru acordarea punctelor de stabilitate, conform noii legi a pensiilor”, fac reprezentanții Casei de Pensii Olt o precizare importantă, iar pentru ca noțiunile să fie și mai bine înțelese se oferă explicații suplimentare.

  • Indemnizația de asigurări sociale pentru incapacitate temporară de muncă (concediu medical) din perioada 01.04.2001-01.01.2006, considerată stagiu de cotizare în condiții deosebite, conform Legii nr. 360/2023 și HG nr. 261/2001.
  • Indemnizația de asigurări sociale pentru incapacitate temporară de muncă (concediu medical) din perioada 10.09.2003-01.01.2006, considerată stagiu de cotizare în condiții speciale, conform Legii nr. 360/2023 și HG nr. 1025/2003.
  • Venituri compensatorii sau plăți ulterioare datei de 1 aprilie 2001, conform OUG 8/2003 și altor acte normative, considerate stagii de cotizare în condiții speciale.
  • Perioadele de cumul între pensia din sistemul public sau pensia de serviciu și venituri asigurate conform legii, inclusiv pentru beneficiarii cu mai multe dosare de pensie.

Concediul pentru creșterea copilului după 1 ianuarie 2006 este considerat stagiu de cotizare asimilat, dar nu contribuie la punctele de stabilitate. Aceste perioade sunt luate în calcul pentru stabilirea stagiului minim și complet de cotizare necesar pensiei, conform articolului 47 alin. (4) din lege.

Te-ar mai putea interesa și: Casa de Pensii anunță cine sunt românii care pot ieși mai devreme la pensie, fără penalizare. „Trebuie să îndeplinească o singură condiție”