- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noua lege a Pensiilor uimește seniorii din România. Masteratul îți va crește veniturile la bătrânețe!

05 Sep, 10:41 • Bugiu ⁠Ana Maria
Noua lege a Pensiilor: Dacă ai făcut și un masterat, acesta îți va crește pensia. Ce spune legea.
Noua lege a Pensiilor uimește seniorii din România. Masteratul îți va crește veniturile la bătrânețe!

Legea pensiilor vine cu o serie de modificări foarte importante. Eixstă o perioadă considerat stagiu de cotizare, deși mergi la școală, potrivit newsweek.ro.

Noua lege a Pensiilor a intrat în vigoare de la 1 septembrie 2024, iar aceasta vine cu multe modificări, în ceea ce privește veniturile seniorilor.

Te-ar mai putea interesa și: Recalcularea pensiilor lovește din plin! Mii de pensionari primesc sume uriașe, dar alții rămân în așteptare și frustrare!

foto: noua lege a pensiilor

Noua lege a Pensiilor: Masteratul îți va crește veniturile la bătrânețe!

Conform articolului 14 din legea sistemului public de pensii, perioadele în care o persoană a urmat cursuri de zi sau cu frecvență în cadrul învățământului universitar (licență, master sau doctorat) sunt considerate perioade asimilate la calculul stagiului de cotizare pentru pensie. Această recunoaștere este condiționată de absolvirea programului de studii cu diplomă.

Doi ani de master sunt 0,5 puncte, adică 40 de lei în plus la pensie.

„În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul: a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare inițială, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz”, scrie la articolul 14 din lege.

Legea prevede că persoanele asigurate care au finalizat mai multe instituții de învățământ superior sau cicluri universitare de același nivel vor beneficia de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii de același nivel, pe care o pot alege.

„Asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior sau, după caz, mai multe cicluri de studii universitare de același nivel (…) beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii de același nivel, la alegere”, scrie în articolul din lege.

Cum contești pensia recalculată?

Orice decizie de recalculare poate fi contestată în termen de 45 de zile, conform legii. odată ce a trecut termenul, pensia va rămâne așa, din oficiu.

Te-ar mai putea interesa și: Cine sunt românii care au primit pensii duble în această lună. Cu noua lege se vrea îndreptarea tuturor inechităților