a venit cu anunțul mult așteptat de români. Simona Bucura-Oprescu a explicat ce se va petrece cu salariul primit de cei aflați în sectorul public.
În acest sens, ministrul Muncii a comunicat că nu se va înregistra o scădere a niciunui salariu în sectorul public odată ce noua lege a salarizării va fi implementată.
Simona Bucura-Oprescu a ținut să transmită că pentru administrația publică locală se va implementa o grilă flexibilă și o componentă axată pe performanță. Obiectivul principal este să se încurajeze creșterea nivelului de performanță în sistemul public.
În acest sens, să nu fie suficient doar să faci parte din sistemul public și să primești un salariu de la statul român. Este nevoie ca românii să avanseze profesional prin merit propriu.
„Pentru administrația publică locală vom avea o grilă flexibilă și o componentă care ține de performanță pentru că ne dorim că și în sistemul public să creștem nivelul de performanță, să nu fie suficient să intri în sistem, să fii plătit de statul român și să crești profesional datorită faptului că ai rămas în sistem”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.
Sunt și români care se vor bucura de o mare schimbare. Majorarea salariilor bugetarilor este motivată de lipsa de personal în anumite domenii. Acesta lipsă este generată de nivelul scăzut al veniturilor.
Așadar, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, vor avea loc anumite modificări. Angajații din domeniul IT care lucrează în sectorul public ar putea beneficia de salarii similare cu cele din sectorul privat. Astfel, ii ar putea primi măriri consistente prin noua lege, adică de peste dublul veniturilor actuale.
Perspectivele pentru cercetători și profesori par să fie mai luminoase în privința salariilor începând de anul viitor.
Ministrul Simona Bucura-Oprescu a mai explicat că nu se vor înregistra scăderi la salariau. Ea a explicat că obiectivul principal al acestei legi este de a asigura venituri decente și echitabile pentru toate categoriile de angajați din sectorul public.
„Pot să vă asigur de un lucru, că nu o să avem scăderi fiindcă ideea acestei legi este de a veni cu venituri care să asigure pentru toate categoriile de angajați de la stat venituri decente și echitate”, explică ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Vezi și: „Litoralul pentru toți 2024”. Prețul unei nopți de cazare până pe 20 iunie
Ministrul Bucura-Oprescu a mai transmis în acest context că medicii vor primi mai mulți bani
Mai mult, se ia în calcul ca gărzile medicilor să fie mai bine remunerate. În plus, performanța ar putea fi evaluată în funcție de numărul de servicii medicale furnizate.
În ceea ce privește administrația publică locală, modificările aduse vor avea un impact semnificativ.
„Pentru administrația publică locală cea mai importantă modificare e cea cu privire la modul în care se stabilesc salariile.
În acest moment reglementarea dădea posibilitatea, pe principiul autonomiei publice locale, consiliilor locale sau judeţene să-şi stabilească salariile până la nivelul vicepreședintelui viceprimarului. De data aceasta vom avea grilă şi cu administrația locală”, potrivit ministrului Muncii.
Se estimează că legea salarizării va avea un impact bugetar mai mare decât legea pensiilor. Este vorba de peste 10 miliarde de lei, conform surselor citate.
Ai putea citi și: Bani de la primării pentru români. Se dau gratis 3.000 de lei