Peste 100.000 de români au deja panouri fotovoltaice instalate pe casă. Aceștia vor fi obligați să îndeplinească o nouă reglementare pentru a se conforma legii, informează Playtech.ro.
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a transmis că toți prosumatorii vor fi nevoiți să instaleze un contor suplimentar. Acest dispozitiv va avea rolul de a monitoriza mai bine producția și consumul de energie electrică.
Pe data de 31 decembrie a anului trecut, România avea aproximativ 110.000 de prosumatori racordați la rețelele de energie electrică. Dintre aceștia, 95.205 erau persoane fizice, iar 15.150 erau persoane juridice.
George Niculescu, președintele ANRE, a declarat într-o conferință de presă ce a avut loc în martie că se estimează că numărul prosumatorilor va ajunge la 200.000 până la sfârșitul anului 2024, ținând cont de creșterea lunară de 4.000-5.000 de prosumatori.
Pentru acești prosumatori care dețin panouri fotovoltaice, statul obligă acum instalarea unui contor suplimentar față de cel existent la limita proprietății.
ANRE a mai transmis că este mare nevoie de o astfel de măsură pentru a asigura o monitorizare corectă a energiei produse și consumate de prosumatori. Pe de altă parte, vestea a stârnit nemulțumirea multor proprietari de panouri fotovoltaice.
Ai mai putea citi și: Electric Up 2024. Se dau până la 150.000 de euro pentru panouri fotovoltaice. Cine poate beneficia
Toate costurile de montare a acestor noi echipamente vor fi suportate de distribuitorii de energie. Aceștia, la rândul lor, își vor recupera investiția prin majorarea tarifelor de distribuție pe facturile de energie ale consumatorilor.
Toți banii necesari pentru instalarea unui contor, incluzând echipamentul și manopera, ajung la suma de 450 de euro. Prin urmare, pentru cei aproximativ 120.000 de prosumatori din momentul de față, prețul total s-ar ridica la 54 de milioane de euro.
Estimările pentru acest an spun că vor apărea încă 100.000 de noi prosumatori, ceea ce ar duce la un cost suplimentar de aproximativ 50 de milioane de euro.
Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE) nu este de acord cu această măsură, considerând-o un abuz.
„ANRE nu a răspuns oficial care este rostul acestui contor suplimentar. Având în vedere că prin art. 21 Alin.3 din OUG 163 a fost creat cadrul legat pentru taxarea autoconsumului, este simplu de anticipat că acest contor suplimentar va fi folosit pentru impunerea ‘taxei pe soare’”, a declarat APCE într-un comunicat.
APCE a punctat în comunicat că actualele contoare înregistrează deja toate datele necesare și că instalarea unor noi dispozitive este inutilă. Mai mult de atât, noile echipamente ar putea duce la scumpirea facturilor de energie pentru toți românii, nu doar pentru prosumatori.
Estimările au indicat un preț total de peste 100 de milioane de euro pentru instalarea noilor contoare pentru panouri fotovoltaice, bani care ar putea fi folosiți în scopuri mai utile.