Uniunea Europeană va introduce o nouă legislație, începând cu anul 2025, care va obliga statele membre să implementeze un sistem de reciclare a deșeurilor textile, similar celui care este deja existent pentru plastic, hârtie, sticlă sau metal.
Concret, hainele vechi și alte materiale textile vor trebui colectate în containere special amenajate, urmând să fie reciclate, în loc să fie incinerate sau aruncate. Această inițiativă a fost propusă ca răspuns la statisticile alarmante care arată că în prezent, aproximativ 95% din deșeurile textile ajung să fie incinerate sau aruncate, în loc să fie reutilizate sau reciclate, potrivit cancan.ro.
Sancțiunile pentru nerespectarea noilor reguli vor fifoarte mari, amenzile fiind cuprinse între 5.000 și 60.000 de lei.
Te-ar mai putea interesa și: S-a majorat contribuția la Pilonul II de pensii. Se schimbă legea!
foto: noua lege, amenzi mari
Primăriile vor trebui să includă deșeurile textile în sistemul de colectare separată, iar companiile vor fi obligate să predea aceste deșeuri separat. Conform comisarului Gărzii de Mediu, Andrei Corlan, reciclarea deșeurilor textile este o provocare din cauza diversității materialelor din care acestea sunt compuse, relatează observatornews.ro.
„Primăriile vor trebui să adauge în ciclul de colectare separată şi această nouă componentă, companiile vor trebui să asigure predarea separată a acestor categorii de deşeuri.
Deşeurile textile reprezintă o provocare în ceea ce înseamnă reciclarea din cauza multitutidinii de materiale compozite care alcătuiesc produsul”, este mesajul transmis de Andrei Corlan, comisar general al Gărzii de Mediu.
Designerul vestimentar Emilia Tudoran a explicat că deșeurile textile au fost colectate și reciclate încă de la început, fiind predate unor firme specializate. Costurile pot varia între câteva sute și până la o mie de euro. O parte din deșeuri au fost utilizate în proiecte educative pentru copii.
„Încă de la început deşeurile textile au fost reciclate, puse separat, şi apoi date către o firmă care se ocupă de asta. Poate să varieze între câteva sute de euro şi dus câte o mie.
Am colaborat cu o şcoală care a luat diferite deşeuri textile pentru proiecte cu copiii au mai fost date pentru umplut diverse obiecte, perne”, a declarat Emilia Tudoran, designer vestimentar.
Te-ar mai putea interesa și: Marcel Ciolacu dezvăluie pe cine alege premier dacă va deveni președinte: Cum arată echipa sa pentru viitorul României