Guvernul României a anunțat o nouă lege destinată muncitorilor străini, care vizează îmbunătățirea condițiilor de muncă și protecția drepturilor acestora. Proiectul de lege, care urmează să fie adoptat pe 9 octombrie 2024, introduce măsuri suplimentare pentru monitorizarea angajatorilor, având ca scop combaterea neregulilor și abuzurilor în relația de muncă, potrivit bzi.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Noi medicamente intră pe lista celor gratuite sau compensate. Guvernul aplică noua lege la 1 noiembrie
foto: lege
Printre principalele măsuri, angajatorii care se află în insolvență, care au datorii la stat sau care au fost sancționați pentru încălcarea legislației muncii nu vor avea dreptul de a angaja muncitori străini. Aceasta reprezintă o măsură importantă pentru a asigura un mediu de lucru stabil și sigur pentru cetățenii străini care decid să vină în România pentru a lucra.
Legea stabilește responsabilitatea angajatorilor în situația în care viza de ședere a muncitorilor străini este revocată din cauza unor nereguli sau abuzuri. În astfel de cazuri, angajatorul va fi obligat să plătească lucrătorului sezonier două salarii minime brute garantate și să acopere obligațiile restante către bugetul de stat.
Contextul adoptării acestei legi este marcat de deficitul de forță de muncă din anumite sectoare economice din România, unde angajarea muncitorilor din afara Uniunii Europene devine o soluție tot mai necesară.
Pe de altă parte, românii sunt atrași de oportunități de muncă în țări europene cu salarii tot mai atractive și condiții de muncă mai bune. În țări precum Luxemburg și Danemarca sunt oferite locuri de muncă bine plătite, atât pentru muncitori calificați, cât și pentru necalificați. În Luxemburg, un muncitor calificat poate câștiga peste 6.000 de euro pe lună, iar un muncitor necalificat poate avea un salariu minim de 2.500 de euro. O companie din Danemarca caută un vopsitor auto calificat cu un salariu de 5.000 de euro pe lună.
Pentru românii care doresc să muncească în Luxemburg, nu este necesar un pașaport sau o viză, dar pentru sejururi mai lungi de trei luni, este necesară prezentarea declarației de sosire și obținerea unei atestări de înregistrare.
Te-ar mai putea interesa și: Legea care va bucura românii care cumpără o casă. Avansul nu va putea depăși 10% din prețul total