- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noua lege pentru șoferii români! Află ce medicamente sunt interzise la volan

26 Sep, 12:17 • Mălureanu Rebecca
O noua lege pentru șoferii din România, propusă de Cătălin Predoiu, ce ar prevede interzicerea anumitor medicamente inainte de a conduce s-ar putea pune în aplicare. Efectele medicamentelor sunt similare cu cele ale consumului de alcool sau droguri.
Noua lege pentru șoferii români! Află ce medicamente sunt interzise la volan

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, dorește schimbarea legislației rutiere, astfel șoferii nu o să mai poată lua anumite medicamente înainte de a se urca la volan.

Legislația rutieră interzice șoferilor anumite medicamente

Ministrul

Afacerilor Interne,  propune schimbarea legislației rutiere , astfel încât anumite medicamente să fie interzise înainte de condus, asemenea alcoolului și drogurilor. Cătălin Predoiu susține că actul normativ trebuie gândit de cei de la Ministerul Sănătății și implementat apoi de Parlament.

„Aici nu trebuie să mergem pe sfaturi. Aici o să mergem pe prevederi legale. Noi demult trebuia să avem o lege în vigoare care să spună – ai luat acest medicament, nu ai voie la volan. Nu ministrul de Interne face legea aceea, nu polițistul din stradă, nu șeful Poliției Române.Legea aceea trebuie făcută de Parlament, la propunerea Ministerului Sănătății. Să scrie în lege treaba aceasta. Această lege trebuie gândită de specialiști, poate și unii dintre cei care au făcut lista respectivă, trebuie dezbătută, trebuie adoptată în Parlament și publicată în Monitorul Oficial”, a spus el în cadrul unei intervenții TV la Digi24.

Sofer
Sofer

Anumite medicamente pot creea așadar efecte psihoactive. Poliția Română recomandă conducătorilor auto să verifice cu atenție orice prospect medical pentru a se asigura că totul este în regulă.

Vezi și: Perioada de timp în care șoferii nu au voie să se urce la volan după ce au consumat alcool. Legea care te lasă fără permis auto

Testele utilizate în cadrul Poliţiei Române sunt teste rapide de screening sau de orientare. Ele nu sunt teste de diagnostic sau de certitudine, aşa cum sunt analizele efectuate în cadrul INML sau IML. Medicii legiști afirmă că „numeroase substanţe” care chiar dacă nu sunt incluse pe lista substanțelor interzise, acestea pot da reacții care să inducă în eroare aparatul de DrugTest:

  • amfetamine: medicamente pentru diabet, antiemetice, antibiotice, antialergice;
  • cannabinoizi: antiinflamatorii, antivirale;
  • barbiturice: antiinflamatorii;
  • opiacee: antitusive (multe medicamente utilizate pentru răceală şi gripă conţinând codeină, care pozitivează testele rapide), antibiotice, antialergice, antiepileptice, vasodilatatoare.

Au fost situații când șoferii luau medicamente uzuale pentru tratamentul gripei, dar care puteau conține substanțe chimice care influențau puternic rezultatele DrugTest-ului. La un control de genul, rezultatul poate ieși fals-pozitiv la opioide chiar și dupa trei zile după ce a fost administrat medicamentul.

Specialiștii medicali recomandă șoferilor să citească cu atenție prospectul medicamentelor și să conștientizeze că pot apărea efecte secundare care pot afecta capacitatea de conducere.

Te-ar mai putea inetersa și: Șoferii riscă să rămână 10 ani fără permis dacă fac acest lucru la volan! Deputații au adoptat legea