- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noua obligație pentru profesori: ghiozdane mai ușoare pentru elevi. Ministerul Sănătății trage un semnal de alarmă

16 May, 11:02 • Alexe Raluca
Conducerea școlilor din România ar urma să fie obligată să ia măsuri pentru a reduce greutatea ghiozdanelor elevilor. Este propunerea Ministerului Sănătății în contextul în care mulți copii de vârste fragere cară zilnic, uneori, chiar și propria lor greutate în spate.
Noua obligație pentru profesori: ghiozdane mai ușoare pentru elevi. Ministerul Sănătății trage un semnal de alarmă

Conducerea școlilor va fi obligată să ia măsuri pentru a reduce greutatea ghiozdanelor elevilor, propune Ministerul Sănătății. Este vorba despre un proiect de ordin pentru aprobarea Normelor de igienă din unităţile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihnă şi recreerea copiilor şi tinerilor, pus în dezbatere publică.

Citește și: Elevii și-au primit bursele de merit pentru luna aprilie. Ce sume au intrat pe card. Peste 500.000 de copii beneficiază de acești bani

Noua obligație pentru profesori: ghiozdane mai ușoare pentru elevi

Documentul pregătit de Ministerul Sănătății propune drept soluții pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihnă şi recreerea copiilor şi tinerilor dulapuri individuale pentru elevi unde aceștia să își țină manualele și caietele sau spații pentru efectuarea temelor după școală sau oră de „educație sanitară privind alegerea și purtarea corectă a ghiozdanului” în cadrul căreia cei mici să învețe cum să aleagă un ghiozdan și cum să îl poarte, potrivit Edupedu.

Soluții asemănătoare s-au căutat și în Republica Moldova. În acest sens, autoritățile au demarat un sondaj printre părinți și copii.

„Știm cât de grele sunt ghiozdanele școlare și ne gândim cum să soluționăm această problemă. Una dintre măsuri ar fi să împărțim cele mai mari manuale școlare în câte două volume, iar elevii să le utilizeze pe rând atunci când trec conținutul respectiv la școală. Invităm elevii, părinții și cadrele didactice și alte persoane interesate să își expună opinia la subiect”, a transmis Ministerul Educației din Moldova în luna februarie.

În Republica Moldova sunt 1.218 instituții de învățământ primar și secundar general, însă s-a remarcat o scădere a numărului de elevi comparativ cu anul anterior de studiu. În anul de studiu 2022/2023 au fost înregistrați 334.500 de elevi. Deși majoritatea școlilor sunt în sate (74,3 %), cel mai mare număr de elevi se regăsește în orașe (55,1 %).

Citește și: Ghiozdanele de tip troler, interzise în școli. Cine și de ce a impus această lege

Urmărește Daily Business pe Google News
Tags: