- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noua statistică: București-Ilfov, cele mai multe proiecte pe harta șantierelor. 40% dintre proiectele de construcții care vizează locuințe sunt monitorizate

21 Apr, 11:02 • Constantin Cristina
Harta șantierelor în primul trimestrul al anului arată că peste 14.000 de proiecte de construcții au fost monitorizate, iar București-Ilfov au cele mai multe proiecte de acest fel, în dezvoltare.
Noua statistică: București-Ilfov, cele mai multe proiecte pe harta șantierelor. 40% dintre proiectele de construcții care vizează locuințe sunt monitorizate

Potrivit primelor date, peste 14.000 proiecte de construcții care erau în diverse stadii de lucru, au fost monitorizate în primele trei luni ale anului de către consultanții de la IBC Focus, a anunțat Economedia.

Citește și: Sorin Grindeanu promite 100 de km de autostradă pe an! „Având atâtea șantiere deschise și atâtea contracte în același timp în execuție, sunt toate premisele”

Din totalul de 14.000 proiecte de construcții, un procent de 40% sunt în domeniul rezidențial, iar două treimi sunt la nivel de intenție sau în stadii premergătoare șantierului.

Echipa IBC Focus a precizat că primul trimestru s-a încheiat cu 15.959 de proiecte monitorizate, dintre care 22% se află în construcții. Mai mult, 10.030proiecte în intenție, proiectare, autorizare și înainte de execuție în primul trimestru au rămas în faza incipientă. Au fost identificate și 4.558 proiecte care sunt în lucru, construcție și amenajare și doar 1.367 sunt terminate.

„Cu toate acestea, este interesant de observat cum va evolua această dinamică în contextul noului proiect de Lege privind Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului şi Construcţiilor. Actul normativ permite emiterea de autorizaţii de construire mult mai repede şi cu mai puţină birocraţie, ministrul Dezvoltării Cseke Attila precizând că termenul de emitere va fi redus la 65 zile”, menționează consultanții.

harta șantierelor
harta șantierelor

București-Ilfov, cele mai multe proiecte pe harta șantierelor

Potrivit hărții șantierelor actuale și posibile, regiunea București Ilfov stă cel mi bine la acest capitol, peste 1.200 de proiecte, urmată apoi de Timiș cu 116 proiecte și Cluj cu 111 proiecte.

Județul Timiș este cel mai activ când vine vorba de locuințe, cu 809 proiecte depășind chiar și zona București-Ilfov, cu 710 proiecte și Clujul cu doar 663 proiecte, fiind și cel mai scump oraș din țară pe piața locuințelor.

Conform celor mai recente date ale INS, în primele două luni ale anului, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de perioada 1.I-28.II.2022, ca serie brută, cu 9,0%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 9,5%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+19,5%) şi la lucrările de construcţii noi (+12,6%). Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 6,4%. Pe obiecte de construcţii, creşteri au avut loc la construcţiile inginereşti (+20,3%) şi la clădirile nerezidenţiale (+4,2%).

Un alt indicator care arată reticență pe piața locuințelor: conform INS, în perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2023, s-au eliberat 4650 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 23,7% faţă de aceeași perioadă a anului trecut.

În ceea ce privește tranzacțiile, în luna martie 2023 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 57.499 de imobile (case, apartamente, terenuri), cu 10.238 mai multe față de luna februarie, potrivit unui comunicat al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Față de perioada similară a anului trecut, numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor în luna martie este cu 14.624 mai mic.

Cifrele care arată scăderi vin în contextul în care economiștii vorbesc deja despre o stagnare pe piața locuințelor, pe fondul inflației și a accesului dificil la creditare.

Alte articole: În 2022, cel mai mult s-a construit în București și Cluj. În total, anul trecut existau în România peste 30.000 de șantiere, cu o valoare de peste 400 de miliarde de lei

Urmărește Daily Business pe Google News