- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noua structură a Bacalaureatului aduce 5 examene scrise și 4 probe orale pentru elevi

26 Sep, 17:35 • Bugiu ⁠Ana Maria
Se schimbă structura Bacalaureatului. De când intră în vigoare și ce presupune.
Noua structură a Bacalaureatului aduce 5 examene scrise și 4 probe orale pentru elevi

Începând din 2029, absolvenții de liceu din România vor susține un Bacalaureat complet revizuit, care va include un total de nouă probe, potrivit vremeanouă.ro.

Conform noii structuri stabilite prin Legea Educației, examenul va consta în cinci probe scrise și patru probe orale.

Te-ar mai putea interesa și: Bani mulți pentru elevii de 10! Ciolacu anunță premiile pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat

foto: bacalaureat

Noua structură a Bacalaureatului aduce 5 examene scrise și 4 probe orale pentru elevi

Un elev de la profilul real, specializarea Matematică-Informatică, va fi evaluat la următoarele materii:

  1. Limba și Literatura Română
  2. Limba maternă, dacă a urmat liceul într-o limbă a minorităților naționale
  3. Matematică
  4. O disciplină relevantă pentru profilul real, aleasă dintre Informatică, Fizică, Chimie, sau Biologie
  5. O materie pentru evaluarea competențelor de bază, cu opțiuni: Istorie, Geografie, Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie

Aceasta din urmă reprezintă o noutate în cadrul examenului și va fi introdusă pentru prima dată în 2029.

Pe lângă probele scrise, elevii vor susține și patru probe orale, care vor evalua competențele necesare în societatea contemporană. Acestea includ:

  1. Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală
  2. Evaluarea competențelor digitale
  3. Două probe de evaluare a competențelor lingvistice în două limbi de circulație internațională (în prezent, elevii susțin o singură probă la o limbă străină)

Prin această reformă, autoritățile speră să îmbunătățească demersul învățământului și să pregătească mai bine elevii pentru cerințele pieței muncii și ale societății globale.

“Rezultatul evaluării se exprimă prin niveluri de competență corespunzătoare celor din Cadrul European Comun de Referință pentru limbi străine.

  • Pentru prima limbă străină, nivelul de competență vizat este echivalent nivelului B2 din Cadrul European Comun de Referință pentru limbi străine;
  • Pentru a doua limbă străină, nivelul de competență vizat este echivalent nivelului B1, respectiv A2, în funcție de tipul de probă, la alegerea candidatului.

Examenele cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine pot fi echivalate conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației.

Prin excepție, elevii din învățământul în limba unei minorități naționale care studiază o singură limbă de circulație internațională susțin proba doar din această limbă”, se arată în Legea privind învățământul preuniversitar.

Te-ar mai putea interesa și: Calendarul Bacalaureatului 2025 se schimbă dramatic. Evaluarea competențelor începe din iarnă