Această tendință se regăsește mai cu seamă la tinerii aflați la începutul carierei, care nu au salarii foarte mari. În condițiile în care nu-și permit să-și achiziționeze gadgeturi noi, aceștia apelează la închirierea lor. Perioada de închiriere este de minimum trei luni, maximum 24 de luni, iar prețurile pornesc de la câteva zeci de lei pe lună. Pot fi împrumutate televizoare, telefoane mobile, laptopuri sau tablete.
Spre exemplu, Alexandra s-a mutat în casă nouă și a constatat că nu mai poate suporta și costul unui televizor. Așa că, în loc să îl cumpere cu 3000-4000 de lei, tânăra a decis să închirieze unul.
„Eu recent mi-am achiziţionat un apartament, cheltuielile erau foarte mari. O investiţie într-un televizor de 3.000-4.000 de lei nu mi-o mai permiteam. Cumva am încercat să găsesc o variantă în care sa-mi fie foarte uşor să o plătesc, să mi-o pot permite”, a declarat Alexandra, pentru Observator News.
Serviciile de închiriere pentru aparatură IT și electronică sunt folosite mai ales de generația Z, care își dorește să aibă lucruri de calitate, dar pe care să nu dea mulți bani dintr-odată.
„Am identificat acest segment al oamenilor care sunt cumva la început de drum, tinerii, 25-35 de ani care îşi cumpără o casă a lor, au cheltuieli destul de mari cu avans, cu mobilă sau electrocasnice. Un alt segment foarte important… avem zona studenţi, care au nevoie de aceste dispozitive pentru a-şi realiza proiectele pe care le au de predat”, a declarat Mădălin Ilie, reprezentantul unei companii de închiriere, pentru sursa menționată anterior.
Un telefon mobil se închiriază și cu 40 de lei pe lună, chiria pentru un televizor începe de la aproximativ aceeași sumă, iar un laptop poate fi închiriat cu prețuri începând de la 90 de leo/lună. Există și produse mai scumpe, pe care le poți folosi în schimbul unei chirii de sute de lei lunar. Produsele din categoria gaming sunt unele dintre cele mai solicitate.