- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noul pașaport electronic poate fi trimis prin curier la orice adresă din România. Care sunt schimbările

13 May, 11:02 • Amarie Giorgiana
La emiterea unui pașaport simplu electronic, expedierea lui prin servicii de curierat se va putea face la orice adresă de pe teritoriul României, nu doar la cea de domiciliu sau de reședință a deținătorului ori la o adresă din străinătate.
Noul pașaport electronic poate fi trimis prin curier la orice adresă din România. Care sunt schimbările

Pașaportul electronic poate fi trimis prin curier la orice adresa din România, din această săptămână, potrivit noii Hotărâri de Guvern. Această modificare înseamnă că titularii pot primi pașapoartele lor la orice adresă din țară, nu doar la domiciliul sau reședința lor.

Până acum, pașapoartele electronice puteau fi trimise doar la adresa de domiciliu, la reședința titularului sau la o adresă din străinătate. Acum, însă, acesta poate fi trimis la orice adresă din România, cu condiția ca titularul să suporte costurile de expediție.  Această schimbare va fi implementată efectiv după ce autoritățile asigură condițiile tehnice necesare, cu un termen-limită stabilit pentru 1 ianuarie 2025, potrivit avocat.net.

Citește și: Topul celor mai bune orașe din Europa pentru a începe o afacere în 2024. Pe cel loc se află Capitala

Cum va fi livrat pașaportul electronic

Potrivit HG 444/2024, ce se aplică din 7 mai, normele metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate se modifică, pentru a se completa variantele prin care pașaportul simplu electronic poate fi expediat deținătorului, la emitere, prin curier. Astfel, în norme au fost introduse prevederi care stabilesc că, în funcție de opțiunea exprimată, pașaportul simplu electronic poate fi expediat prin servicii de curierat.

„Expedierea pașaportului simplu electronic, prin servicii de curierat, la orice adresă de pe teritoriul României indicată de titular/ persoana care a formulat cererea, alta decât cea de domiciliu/ reședință, se operaționalizează de la data asigurării condițiilor tehnice necesare, dar nu mai târziu de data de 1 ianuarie 2025”, se arată în Hotărârea de Guvern.

Hotărârea de Guvern mai dispune și eliminarea obligativității de a prezenta cazierul judiciar al însoțitorului unui minor la ieșirea din țară, deoarece acesta poate fi verificat deja online la trecerea frontierelor.

Citește și: Taxe turistice 2024. Ce oraşe şi ţări îţi cer mai mult de 1 euro pentru a le vizita

 

Urmărește Daily Business pe Google News