- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noul tip de pensie din România care schimbă totul. Cine poate beneficia și ce sume pot fi încasate

04 Dec, 20:49 • Bugiu ⁠Ana Maria
Un nou tip de pensie din România, pensia de urmaș, impune reglementări stricte legate de durata căsătoriei. Soțul supraviețuitor trebuie să fi fost căsătorit cel puțin 15 ani pentru a beneficia de pensia integrală, iar în caz contrar, pensia va fi redusă.
Noul tip de pensie din România care schimbă totul. Cine poate beneficia și ce sume pot fi încasate

Un nou tip de pensie din România, pensia de urmaș, aduce cu sine reglementări stricte care ar putea genera controverse în rândul populației. Pentru a beneficia de acest tip de pensie, există mai multe condiții impuse de autoritățile române, iar una dintre cele mai semnificative este durata căsătoriei. Astfel, pentru a primi pensia integrală, soțul supraviețuitor trebuie să fi fost căsătorit cel puțin 15 ani cu persoana decedată, potrivit news18.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Ce pensie primea legendarul Helmut Duckadam după ultima recalculare

foto: pensie

Noul tip de pensie din România care schimbă totul. Cine poate beneficia și ce sume pot fi încasate

Dacă căsătoria a durat între 10 și 15 ani, pensia acordată va fi mai mică. Conform legii, cuantumul pensiei va scădea cu 0,5% pentru fiecare lună în minus față de cei 15 ani. Astfel, pentru fiecare an de căsnicie în minus, pensia va fi diminuată cu 6%. În cazul în care căsătoria a fost mai scurtă de 10 ani, soțul supraviețuitor nu are dreptul la pensia de urmaș.

Există însă și excepții de la aceste reguli. În cazul în care căsătoria a durat mai puțin de un an, dar decesul soțului a fost cauzat de un accident de muncă sau de o boală profesională, soțul supraviețuitor poate beneficia de pensie. De asemenea, legea prevede că, indiferent de durata căsătoriei, pensia de urmaș poate fi acordată și persoanelor invalide de gradul I sau II.

Tinerii de peste 16 ani, care sunt studenți sau elevi, pot beneficia și ei de pensia de urmaș, cu condiția ca părinții lor să fi avut o căsătorie de cel puțin un an. În cazul în care soțul supraviețuitor ajunge la vârsta standard de pensionare, acesta poate alege între a-și păstra pensia proprie sau a opta pentru jumătate din pensia soțului decedat.

Pentru a solicita pensia de urmaș, sunt necesare aceste:

  • cererea de înscriere;
  • actele de stare civilă ale urmașilor;
  • decizia medicală privind capacitatea de muncă;
  • actul doveditor al cauzei decesului.

Te-ar mai putea interesa și: Se scumpește vechimea pentru pensie. Cât vor plăti de la 1 ianuarie românii care vor să-și completeze stagiul de cotizare

Urmărește Daily Business pe Google News