- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noutăți pentru șoferi! Prețul carburantului scade din 23 noiembrie 2024

23 Oct, 10:29 • Mălureanu Rebecca
Tariful motorinei a scăzut cu trei bani pe litru, iar al benzinei doar cu doi. Noile prețuri pentru motorină standard sunt între 7,1 şi 7,19 lei/litru, iar motorină premium între 7,46 şi 7,75 lei/litru, dacă vorbim și de benzină, un litru standard este 7,06 şi 7,16 lei, iar unul premium între 7,62 şi 7,86 lei.
Noutăți pentru șoferi! Prețul carburantului scade din 23 noiembrie 2024

Prețul la motorină s-a micșorat cu trei bani pe litru, însemnând că un litru de motorină standard a ajuns să coste între 7,1 şi 7,19 lei, iar un litru de motorină premium a ajuns să coste între 7,46 şi 7,75 lei. Tot așa, şi preţul la benzină e mai mic, însă cu doar doi bani pe litru. Deci, un litru de benzină standard a ajuns să coste între 7,06 şi 7,16 lei, iar un litru de benzină premium a ajuns să coste între 7,62 şi 7,86 lei.

Pe de altă parte, prețul la un litru de GPL se menţine în același interval de 3,42-3,46 lei.

Prețul pretrolului înregistreză o creștere de 2%,pe când altele scad

Preţurile petrolului s-au majorat marţi pentru a doua sesiune succesivă, în condiţiile în care traderii au minimizat speranţele de încetare a războiului din Orientul Mijlociu şi s-au concentrat pe înăsprirea echilibrului global al cererii şi ofertei, transmite Reuters.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent cu livrarea în decembrie s-au ridicat cu 2,15%, la 75,89USD. Contractele futures West Texas Intermediate din SUA cu livrarea în noiembrie au crescut cu 2,20%, la 72,11 dolari pe baril, în ultima zi a contractului pe o lună.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, s-au întâlnit marți, în prima mare acţiune pentru o încetare a focului în Orientul Mijlociu de când Israelul l-a ucis pe liderul Hamas, cu o săptămână în urmă, ceea ce Washingtonul speră că va oferi o șansă pentru pace.

Chiar și așa, comercianţii de petrol nu s-au putut convinge că acest impuls se va diferenția prea mult de cele 11 vizite anterioare ale lui Blinken în regiune, de când a izbucnit războiul din Gaza cu un în urmă, a declarat Bob Yawger, directorul pentru viitorul energiei la Mizuho.

Prețul pretrolului înregistreză o creștere de 2%
Prețul pretrolului înregistreză o creștere de 2%

Ai mai putea citi și: Vești noi. Șoferii ar putea scăpa de obligaţia de a avea permisul de conducere asupra lor

Comercianţii de petrol pun în balanță, de asemenea, implicaţiile pentru cererea de combustibil cauzate de măsurile de stimulare ale Chinei şi a echilibrul global între cerere şi ofertă, a declarat Alex Hodes, analist în energie la firma de brokeraj StoneX.

Atât contractele Brent, cât şi WTI s-au majorat luni cu aproximativ 2%, recuperând o parte din scăderea de peste 7% din săptămâna anterioară, fapt venit în urma reducerii dobânzilor de referinţă la împrumuturi de către Beijing , pengtru a relansa economia în încetinire a Chinei.

”Cred că este mai degrabă un semnal că sunt dispuşi să susţină cererea şi probabil că am văzut punctul cel mai scăzut al cererii”, a spus Hodes.

Acesta a prevenit că stimulul în sine, nu ar ameliora cu mult cererea de petrol a Chinei pe perioadă scurtă.

Creşterea cererii de petrol a Chinei este de aşteptat să rămână slabă în 2025, întrucât a doua mare economie a lumii îşi electrifică flota auto şi creşte într-un ritm mai încet, a declarat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

Grupul Saudi Aramco este destul de sfirmstiv cu privire la cererea de petrol a Chinei, mai ales după pachetul de stimulente al guvernului, care vrea să țintească stimularea creşterii economice, a declarat luni şeful gigantului petrolier saudit, deţinut de stat.

Chiar dacă există îndoieli cu privire la cererea Chinei, informațiile ce viează stocurile globale de petrol arată un deficit de aprovizionare în trimestrul al patrulea, care ar trebui să susţină preţurile petrolului în lunile viitoare, a spus Hodes.

Vezi și: Previziuni surprinzătoare pentru România. Creșteri economice modeste în centrul și estul Europei. Cererea de consum, susținută din plin