Când un angajat, fie de la stat, fie din domeniu privat, își dă seama că nu şi-a efectuat toate zilele de concediu pentru acest an care este pe final, trebuie să știe că zilele sunt disponibile și pentru anul viitor. Acest lucru este prevăzut în lege.
Mai exact, angajaţii care nu şi-au luat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă în 2022 pot solicita angajatorului să le acorde până la jumătatea anului 2023. Drepturile angajatului care nu și-a putut lua toate zilele libere sunt prevăzute în Codul Muncii. Regulamentul este adus la cunoștința fiecărui angajat, în momentul semnării contractului individual de muncă.
Te mai poate interesa și: FOTO. Un foc arde neîncetat de 4.000 de ani! Motivul pentru care nu se stinge niciodată, indiferent de vreme
Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă(1)
Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Art. 146. Efectuarea si compensarea concediului de odihnă
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Conform prevederilor Codului Muncii, zilele de concediu neefectuate în anul 2022 se pot lua până la data de 30 iunie 2023.
Ai mai putea citi și: Vacanță de iarnă 2022. Când termină elevii școala și câte zile libere vor avea