Locuințele de la periferie nu mai sunt atât de ușor de achiziționat. Potrivit datelor analizate din 2022, costurile au crescut cu până la 4.8%, așa cum anunță g4media.ro. Totul se explică prin simplul fapt că tot mai multe persoane au ales să evite aglomerația urbană, astfel, s-au orientat către zone liniștite.
Pandemia a influențat considerabil costurile din piața imobiliară. Potrivit datelor analizate din 2022, prețurile locuințelor de la periferie au crescut cu până la 4.8%. Totul se explică prin simplul fapt că oamenii au dat la schimb zonele urbane pentru cele limitrofe sau cartierele rezidențiale private. Acest lucru a adus un impact puternic asupra tarifelor din acest segment de piață: în unele locații, prețurile locuințelor de lux a ajuns să se dubleze sau tripleze.
„Din fericire, Capitala se extinde uşor-uşor, transformând zonele limitrofe în aşa-zisele „suburbii” ale metropolelor internaţionale, oferind locuitorilor toate facilităţile pe care le-ar avea şi în centrul oraşului.
Ba mai mult, pentru a fugi de agitaţia urbană, mulţi s-au relocat în zone mai liniştite, la marginea oraşului sau chiar în localităţile din apropiere. Conform raportului trimestrial imobiliare.ro, preţul locuinţelor de la periferie a crescut cu 4,8% la final de 2022 faţă de anul anterior, în timp ce zona semicentrală a înregistrat o creştere de doar 0,7%”, declară Elena Dumitrache, directorul de vânzări de la Eden Capital.
În ceea ce privește piața imobiliară medium-high, se pare că ea nu a avut atât de mult de suferit: încă există bugete în acest segment. Așa cum arată datele prezentate de ANCPI, peste 50% dintre tranzacțiile din 2022 au fost făcute cash. În ceea ce privește raportul cerere – ofertă, el este un element important pentru construirea prețului unei locuințe.
Influențele aduse asupra tarifelor se explică prin creșterea naturală a costurilor de construcție, majorarea prețurilor de vânzare, iar în cele din urmă, prin tendința de cumpărare. Inflația și evenimentele globale recente (precum pandemia și războiul) sunt câteva dintre cauzele care au dus la creșterea de până la 4.8% la nivelul domeniului imobiliar pe parcursul anului 2022.
„Cererea a crescut substanţial pentru zone în care oferta era oricum scăzută, adică în special pentru locuinţe cu grădină sau cât mai apropiate de zone verzi (păduri, parcuri) sau în ansambluri cu cât mai multe facilităţi de recreere (bazin de înot, zone de fitness şi wellness, piste de alergare etc.) – cu 14% în trimestrul II din 2020”, precizează Elena Dumitrache.