Conceptul anului sabatic este în topul preferințelor oricărui angajat. Pauza de la muncă a schimbat fundamental piața muncii, dar mai mult decât atât, este un concept la care salariații apelează pentru călătorii, studii, relaxare, familie, sănătate, redescoperire personală și nu numai, spune businessmagazin.ro.
Răzvan Popescu, associate partner – head of partnerships and solutions, EY România, a vorbit deschis despre conceptul de an sabatic. El spune că motivele pentru care oamenii apelează la această posibilitate sunt diverse, atât pentru studii și călătorii, cât și pentru redescoperire personală, sănătate și nu numai. Răzvan Popescu afirmă în continuare că, pentru el, decizia de a lua o pauză de la muncă a fost una extraordinară, dar intensă profesional.
„Motivele pentru care oamenii apelează la un an sabatic sunt multiple şi diferă semnificativ de la persoană la persoană, de la călătorit, studii, relaxare, familie, până la sănătate şi redescoperire personală.
În cazul meu specific, am luat decizia după o perioadă extraordinară, dar foarte intensă din punct de vedere profesional, pentru a-mi evalua parcursul de până atunci, pentru a-mi stabili direcţiile pe care vreau să mă dezvolt mai departe şi pentru a petrece mai mult timp în natură.
Tocmai din acest motiv am hotărât împreună cu familia să ne relocăm în Braşov”, a povestit Răzvan Popescu, associate partner – head of partnerships and solutions, EY România.
Citește și: Nimeni nu a știut! O companie a calculat greșit salariul angajaților din timp de 13 ani
El a descoperit conceptul menționat în 2013. La acel moment, susținea mai multe proiecte pentru un client din Marea Britanie. Răzvan Popescu relatează că, în calitate de angajat, pauza de la muncă i s-a părut interesantă. A început să citească diverse bloguri despre acest subiect și voia să înțeleagă mai bine conceptul.
În momentul în care a venit cu propunerea de a avea un an sabatic, Răzvan Popescu își amintește că nu a avut parte de nicio reacție negativă. Din contră, angajatorii au fost mereu curioși să afle cu ce se va ocupa în acel timp.
„Am început să citesc mai mult, să am o rutină zi de zi cu copiii, să explorăm cu bicicletele dealurile şi munţii din împrejurimile Braşovului, să ne facem noi prieteni şi chiar să încep două iniţiative antreprenoriale”, spune el.
„În special, atunci când ai succes, când simţi că sunt perspective să realizezi lucruri şi mai măreţe în viitor, e greu să accepţi să te opreşti chiar şi pentru o clipă.
Şi când spun să te opreşti nu mă refer la a rămâne inert, ci la a privi lucrurile dintr-o altă perspectivă, de a încerca să le faci diferit.
Eu am avut nevoie de aproximativ un an pentru a lua decizia şi de două luni pentru a conştientiza schimbarea, respectiv de a mă adapta la noul stil de viaţă”, completează Răzvan Popescu.
Ana Călugăru, head of communications, eJobs, afirmă că anul sabatic este o excepție în piața muncii, mai degrabă, nu o regulă. Ea afirmă că, la mai bine de 3 ani de când a apărut munca remote, angajații se confruntă adesea cu situația în care nu mai au o linie clară între viața de la birou și cea de acasă.
Florin Godean a afirmat că anul sabatic sau concediul este reglementat mai ales în domeniul public, al învăţământului, prin Art. Nr. 288 alin. (5) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, care spune că angajatul poate beneficia de un salariu de bază, cu aprobarea senatului universitar, şi în plus, îşi poate păstra poziţia de titular. Sorina Faier, managing partner, Elite Searchers, precizează că această legislaţie în vigoare „prevede că profesorii şi conferenţiarii titulari sau directorii de granturi care timp de 6 ani consecutivi au derulat granturi de cercetare, dar care au şi lucrat în aceeaşi universitate pot beneficia de anul sabatic”. Reprezentanţii companiilor locale de HR spun că trendul este relativ nou pentru România și că lipsește o reglementare din Codul Muncii.
„În consecinţă, salariaţii care îşi doresc acest beneficiu pentru că au nevoie de odihnă sau pur şi simplu vor să călătorească trebuie să negocieze condiţiile direct cu angajatorii”, spune Sorina Faier.
Soluția pentru angajatul care dorește o pauză de la muncă este concediul fără plată. Andrei Frunză, CEO al BestJobs, afirmă că, în eventualitatea în care un salariat din domeniul privat vrea să-și ia un astfel de concediu, el este aplicabil prin articolul 153, cu referire la concediul fără plată.
„În eventualitatea în care un angajat din sectorul privat doreşte să îşi ia un astfel de concediu, este aplicabil articolul 153 referitor la concediul fără plată, care stipulează că, pentru rezolvarea unor situaţii personale, salariaţii au dreptul la concedii fără plată, iar durata acestuia se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern”, menţionează şi Andrei Frunză, CEO al BestJobs.
Citește și despre următorul subiect: Incredibil! El este românul care a ieșit de pe băncile facultății direct ca șef de companie în IT. Cum a reușit acesta o afacere de succes