Hidrogenul verde ar putea reprezenta o mare problemă, deși este destul de util pentru tranziția energetică a Europei. Se pare că acesta se bazează pe „substanțe chimice pentru totdeauna” potențial periculoase, susțin specialiștii. În această vară, locuitorii orașului Villers-Saint-Paul din nordul Franței au primit un avertisment tulburător legat de ouă: să nu le mănânce!
”Nu mâncați ouăle de găină”. Testele au arătat că ouăle locale conțin un cocktail de PFAS potențial periculoase, sau „substanțe chimice care rezistă pentru totdeauna”, un grup de substanțe create de om care nu se descompun și pot cauza probleme grave de sănătate, inclusiv cancer, leziuni hepatice și probleme de fertilitate. Cum au ajuns aceste substanțe chimice toxice în ouă? Răspunsul nu a fost pe deplin clar, dar suspiciunea a căzut asupra unei fabrici din apropiere condusă de gigantul chimic american Chemours, care produce PFAS, dezvăluie Politico.
Mai mult, Chemours a fost cel care a efectuat testele, în baza unui acord cu autoritățile regionale.
„Menținerea încrederii localnicilor era deosebit de importantă pentru companie la acea vreme, deoarece plănuia o extindere în valoare de 186 milioane de euro pentru a începe producerea de substanțe chimice PFAS vitale în fabricarea hidrogenului verde – un combustibil fără carbon, care este esențial pentru planurile de decarbonizare ale Europei și pentru lupta globală împotriva schimbările climatice. Dacă aceste substanțe chimice potențial periculoase ar polua alimentele locale, ar putea pune în pericol licența socială a hidrogenului”, susțin specialiștii.
Citește și: Decizia finală privind importul ouălor din Ucraina. ANSVSA face anunțul momentului
”Când am aflat că va fi o investiție uriașă, toată lumea a crezut că este o veste bună”, a declarat pentru Politico viceprimarul Alexandre Ouizille, vorbind despre crearea de locuri de muncă.
Dar după ce ziarele au scris despre ”poluarea veșnică cu PFAS”, starea de spirit s-a schimbat, spune el. În 2023, o investigație făcută de Le Monde a dezvăluit că zona este poluată cu PFAS.
Aceasta l-a determinat pe superiorul lui Ouizille, primarul local Gérard Weyn, să ceară ajutorul ministerului francez al mediului.
„Înainte ca comuna să se angajeze în continuare la acest proiect, răspunsurile dumneavoastră la diferitele noastre întrebări de precauție sunt esențiale pentru a înlătura orice îndoială cu privire la siguranța actualei unități și extinderea propusă”, a scris el într-o scrisoare către minister.
Substanțele PFAS sunt folosite pentru a produce orice, de la pompe de căldură și baterii până la panouri solare și turbine eoliene – toate tehnologiile cruciale în strategia UE neutră din punct de vedere climatic.
Schimbarea climatică, în același timp, vine cu propriile sale efecte asupra sănătății – de la decese din dezastre naturale și căldură extremă, până la creșterea bolilor infecțioase și a bacteriilor rezistente la medicamente care apar din topirea permafrostului.
„Noi, dumneavoastră, toată lumea din întreaga lume, vedem impactul schimbărilor climatice. Ele sunt iminente și nu putem aștepta decenii pentru a putea continua cu acțiunile climatice”, a declarat Daria Nochevnik, director pentru politici și parteneriate la Hydrogen. „Trebuie să lucrăm cu soluțiile pe care le avem acum”
Vezi și: Crescătorii de păsări din România închid porțile Ucrainei! Vor interzicerea ouălor de peste graniță