Nuclearelectrica a confirmat ce planuri mărețe are pentru următoarea perioadă. Mai exact, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă a declarat că se află în căutarea unor investitori, cu scopul de a relua exploatarea uraniului românesc din perimetrul Tulgheș – Grințieș, așa cum precizează profit.ro.
Nuclearelectrica a anunțat că vrea să atragă investitori parteneri pentru activitatea de extragere a minereului de uraniu din perimetrul Tulgheș – Grințieș, care este neexploatat, din județul Neamț. Ultimele informații arată că operatorul centralei nucleare de la Cernavodă a preluat concesiunea teritoriului în 2021, de la Compania Națională a Uraniului (CNU), care a intrat ulterior în insolvență. În anul menționat a fost închisă singura exploatare funcțională de uraniu din România, mai exact, cea de la Crucea-Botușana din județul Suceava. Activitatea a debutat în 1965, dar cu toate acestea, epuizarea zăcământului a dus la finalul activității.
În primă instanță, Nuclearelectrica (SNN) trebuie să transfere licența de concesionare către Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu (FCPU) Feldioara SA, mai exact, către filiala pe care o deține, care este responsabilă de administrarea activelor industriale. Așa cum arată ultimele date, la SNN există un „program de activitate pentru operaționalizarea licenței Tulgheș-Grințieș”, care cuprinde și „acțiuni în sensul elaborării unei propuneri de strategii de selectare a investițiilor”.
Nuclearelectrica a solicitat în toamna trecută întreruperea activității din perimetrul menționat, pentru cel puțin 9 luni. ANRM a aprobat sistarea acțiunilor începând cu data de 1 ianuarie, până la 30 septembrie 2023.
„Volumul enorm de lucrări de cercetare geologică executat pe o perioadă de circa 40 de ani a permis estimarea cantitativă a resurselor geologice a fi suficiente pentru necesarul de uraniu pentru două reactoare pe o perioadă de circa 20 – 25 de ani de funcționare.
În decursul anului 2011, la solicitarea CNU SA, a fost elaborat un nou studiu de fezabilitate pentru deschiderea, pregătirea și exploatarea zăcământului de uraniu, la o capacitate nominală anuală de producție de 150 tone uraniu.
Documentația tehnico-economică a obținut Avizul Consiliului Interministerial de Avizare a Lucrărilor Publice de Interes Național și Locuinței nr. 78/05.2012”, se precizează în document.
Nuclearelectrica a încheiat anul trecut un acord-cadru pe 4 ani, în baza căruia va putea cumpăra, în total, până la 1.500 tone de concentrat de uraniu natural cu concentrație de 65%. Înțelegerea a fost realizată cu producătorii Cameco Corporation din Canada, respectiv, compania de stat Kazatomprom din Kazahstan, iar valoarea acordului este estimată între 224 – 253 milioane de dolari.
Citește și: Acord de sprijin între stat şi Nuclearelectrica, pentru proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă