Este dificil să găsești un bancomat în ziua de astăzi, în special ăentru românii care locuiesc în mediul rural, pentru că aceștia sunt nevoiți să parcurgă zeci de kilometri pentru a putea găsi un bancomat. Totuși, în cazul în care se găsesc bancomate ATM în zonele rurale, acestea fie sunt stricate, fie se plătesc comisioane enorme.
Din păcate, numărul bancomatelor a scăzut din anul 2022 în anul 2023 astfel că în anul precedent se prezenta un număr de 10.197 de bancomate, iar în anul curent 10.140.
Vezi mai multe despre: Care este suma maximă pe care o poți scoate de la bancomat într-o zi. Limita este impusă de bancă
Periș este un exemplu foarte bun, astfel că este o localitate de lângă București, în care există un singur bancomat și este stricat. Un alt exemplu este dat de Dârza, un sat din comuna Crevedia, județul Dâmbovița, unde există un singur bancomat, însă nu aparține uneia dintre băncile mari, atsfel că la retragere are comisioane mari.
Sunt foarte multe exemple de genul acesta, încă unul fiind reprezentat de Teregova din Caraș-Severin, unde există un singur ATM, iar pe site-ul băncii este menționat că bancomatul este închis. La momentul actual, sunt aproape 21 de milioane de carduri active, iar studiile au arătat că 7 din 10 români folosesc dispozitivele mobile pentru cumpărături, dar și pentru plăți online. De altfel, 1 din 3 români plătesc cu telefonul mobil, potrivit Antena 3.
Dispariția bancomatelor pare a fi un trend nou în Europa, în Belgia, în anul 2022, peste 10% din bancomate au disparut. Acest trend, se pare, a aărut și în România, însă majoritatea românilor dețin carduri, mai exact un număr de 21 de milioane. Numărul bancomatelor a scăzut considerabil și la noi în țară în ultimul an, potrivit Băncii Naționale a României.
„Numărul bancomatelor furnizorilor de servicii de plăți – PSP-uri (eng. Payments Service Providers) rezidenți era de 10.197 în S1 2022 și a scăzut în a doua jumătate a anului la 10.140. Numerele întăresc un trend la nivel global de scădere a numărului bancomatelor confirmat în 2022 de Euromonitor International.
În schimb, dispozitivele de tip point-of-sale (POS) furnizate de PSP rezidenți au devenit mai prolifice, crescând pe parcursul anului 2022 de la 332.264 la 373.807. Într-un ritm similar a crescut gradul de popularitate al dispozitivelor de tip EFTPOS – terminale de plată mai mici și mai portabile decât cele utilizate la casele de marcat ale spațiilor comerciale, care permit transferuri electronice rapide.”, arată analiza BNR, potrivit evz.ro.
Vezi mai multe despre: Doi hoţi români au furat 80.000 de euro din mai multe bancomate din Franţa. „Metoda furculiţei” i-a şocat chiar şi pe poliţişti