Numărul cabinetelor medicale de familie din mediul rural este cu 51% mi mic decât în mediul urban. Salvați Copiii România atrage atenția asupra consecințelor severe ale inegalității accesului la serviciile medicale, potrivit Mediafax.
Conform datelor oficiale, doar 47% dintre localitățile din România beneficiază de un număr suficient de medici de familie, iar 328 de comune nu au niciun medic de familie. În mediul rural, un medic deservește, în medie, un număr de 2.312 locuitori, dublu față de mediul urban.
În ciuda creșterii forței de muncă din sănătate în ultimul deceniu, numărul medicilor și al asistenților medicali la 1.000 de locuitori rămâne sub media UE: astfel, în 2021, erau 3,5 medici practicanți la 1.000 de locuitori – o rată printre cele mai scăzute din UE (media UE era de 4,1 la 1.000). În general, îngrijirea primară continuă să fie subutilizată, în timp ce serviciile spitalicești sunt suprasolicitate. Sistemul de sănătate rămâne foarte centrat pe spitale, cu cheltuieli relativ mari pentru spitale și un număr foarte ridicat de paturi (7,2 la 1000 de locuitori în 2021) în comparație cu media UE (4,8 la 1.000).
Decalajul dintre mediul rural și urban este foarte mare. În timp ce, în 2023, în mediul urban erau 13,7 mii de cabinete medicale independente de specialitate, în mediul rural, numărul acestora a fost de 17,3 ori mai mic, adică 793 de cabinete.
Numărul locuitorilor cărora le revine un medic de familie este cu 50% mai mare în mediul rural, comparativ cu urban: 2.312 locuitori în rural, față de 1.157 în urban.
În 2023, rata mortalității în mediul rural a fost de 6,9 la mia de copii născuți vii, peste media pe țară, de 5,8 la mie.
În același timp, peste 15% dintre românii cu domiciliul în țară nu au acoperire prin asigurarea socială de sănătate. Cu toate că sistemul de asigurare socială de sănătate este obligatoriu, aproximativ 25% din populație a rămas neasigurată în 2022, în special în zonele rurale.
Conform Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, accesul la îngrijirea medicală este extrem de important pentru persoanele din comunitățile vulnerabile, care trăiesc în regiuni îndepărtate. În condițiile în care mai puțin de jumătate (47%) din localitățile din România au suficienți medici de familie, iar 328 de comune nu au medic de familie.
Echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani.
Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 20 de județe, în 70 de comunități rurale defavorizate și în toate maternitățile din țară pentru sprijinirea accesului la servicii sociale și medicale, respectiv informare medicală, cu 449.500 de mame, gravide și copii până în 5 ani.
Citește și: Suma pe care ar trebui să o plătească un român pe an pentru a beneficia de servicii medicale de bază