Potrivit președintelui Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, numărul românilor înregistrați pe platformele de criptomonede este de două-trei ori mai mare decât cei 178.000 de investitori înregistrați la Bursa de Valori București, transmite Agerpres.
Șeful ASF menționează că, deși nu există date precise, estimările indică faptul că românii înregistrați pe platformele de criptomonede sunt de două-trei ori mai numeroși decât cei 178.000 de investitori înregistrați la Bursa de Valori București. Această tendință este observată și în alte țări. În discuțiile cu omologii săi din Franța și Marea Britanie, se constată că numărul celor activi, în sensul că fac tranzacții o dată la 15 zile sau lunar, depășește mult numărul de utilizatori activi pe platformele tradiționale de tranzacționare bursieră.
„Nu există date cu acurateţe maximă, dar există date estimative că românii înregistraţi pe platformele de criptoactive sunt de două-trei ori mai mulţi decât cei 178.000 de investitori consemnaţi pe Bursa de Valori Bucureşti. Acest fenomen este înregistrat şi în alte ţări. Aveam discuţii cu omologii mei din Franţa, din Marea Britanie şi numărul celor care sunt activi – şi prin ‘activi’ mă refer la cei care tranzacţionează o dată la 15 zile sau lunar, excede cu mult numărul celor care sunt activi şi tranzacţionează pe platformele tradiţionale bursiere”, explică șeful ASF.
„Din estimările noastre, sunt câteva milioane de conturi. Multe sunt conturi ale celor care au tranzacţionat o dată sau de două ori şi s-au oprit. Sunt şi câteva milioane de conturi ale investitorilor care au din zona aceasta un business. Din 2014 până acum s-au tranzacţionat miliarde de dolari în zona asta”, a precizat Alexandru Petrescu.
Trebuie precizat că aceste declarații despre investițiile în criptomonede ale românilor au fost făcute laevenimentul Digital Innovation Summit Bucharest (DISB), în cadrul căruia au loc atât cea de-a 7-a ediţie a Forumului de Protejare a Infrastructurii Critice (CIP Forum), cât şi cea de-a 3-a ediţie a Conferinţei Internaţionale privind Diplomaţia Cibernetică
În timp ce dezbaterile din cadrul CIP Forum se concentrează pe utilizarea blockchain pentru contracararea atacurilor cibernetice, lansarea Muzeului NFT al ICI București și panelurile dedicate rolului femeilor în inovație și societate, ICCD examinează legătura dintre tehnologie și relațiile internaționale. Agenda cuprinde subiecte precum obținerea unui consens global asupra politicilor digitale, consolidarea alianțelor regionale pentru securitatea cibernetică și elaborarea de strategii proactive împotriva dezinformării.
Citește și: Criptomonedele au intrat în vizorul Uniunii Europene! Se impun noi limite pentru anumite tranzacții