Alertă de securitate în mediul online. Au apărut mai multe postări sponsorizate pe Facebook în care este folosită imaginea unor bănci de renume din țară, BCR și Banca Transilvania, pentru a convinge oamenii să ofere date personale, informează ziare.com.
În ultimele zile, au apărut mai multe postări sponsorizate pe Facebook, care se folosesc de imaginea unor bănci importante din România, pentru a convinge utilizatorii să ofere datele personale. Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) anunță că postările respective sunt publicate în numele băncilor BCR și Banca Transilvania. Momeala este o „ofertă de nerefuzat” din partea instituțiilor bancare.
Citește și despre: Avertisment pentru toți utilizatorii Facebook. A apărut un nou tip de fraudă
Concret, utilizatorilor li se transmitea că pot investi 950 de lei într-o acțiune BCR Invest, iar ulterior, puteau obține un venit pasiv lunar de 9.000 de lei. Imediat ce utilizatorul accesează postarea sponsorizată, este redirecționat către un articol care încearcă să-l convingă să viziteze pagini false ale instituțiilor bancare respective. Astfel, atacatorii încearcă să convingă potențiale victime să-și furnizeze datele personale, financiare sau de autentificare pe site-urile controlate de ei.
Totul se întâmplă sub pretextul investițiilor ce pot genera un profit solid într-un termen foarte scurt. DNSC recomandă raportarea postărilor din această categorie pentru SCAM (fraudă) către rețeaua socială.
DNSC le recomandă românilor să evite să acceseze link-urile din postările sponsorizate care oferă oportunități rapide de îmbogățire. Oamenii nu trebuie să-și furnizeze datele personale, de autentificare sau de card. Românilor li se recomandă să verifice întotdeauna pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiare (ASF), la secțiunea „Alerte investitori – informări” și „Atenție la Entități Neautorizate”, informațiile cu privire la posibile fonduri care au ca scop înșelăciunea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate.
Românii care au dezvăluit deja date de card sau de autentificare la conturile de internet banking trebuie să sesizeze imediat banca. Totodată, persoanele care au fost păgubite prin această metodă, pot depune o plângere la Poliție, atât fizic, cât și online. Dacă utilizatorii observă în mediul online inițiative similare, pot raporta ca FRAUDĂ către rețelele sociale și către DNSC.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Românii, păgubiți de hackeri. Ce presupune noua fraudă. Avertismentul Poștei Române cu privire la infractorii informatici