- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O bacterie periculoasă a fost descoperită la granițele României. A fost confirmat primul caz de infectare din ultimii 103 ani

15 Sep, 12:42 • Preda Silvia
Un caz de holeră a fost confirmat în Bulgaria, la granițele României. Ultima epidemie gravă s-a produs între 1914 și 1918, în timpul Primului Război Mondial, iar un ultim caz de infectare a mai fost detectat în 1921.
O bacterie periculoasă a fost descoperită la granițele României. A fost confirmat primul caz de infectare din ultimii 103 ani

În Bulgaria a fost înregistrat primul caz de infectare după mai mult de 100 de ani. Pacientul este un cetățean indian de 23 de ani care a călătorit în New Delhi, stând acolo din 13 august până pe 2 septembrie, transmite agenția bulgară Novinite.

Bărbatul infectat a fost izolat de autoritățile bulgare într-o cameră privată dintr-un laborator special. Pacientul a prezentat primele simptome diaree acută începând din 3 septembrie, la o zi după revenirea în Bulgaria.

Un test de laborator a confirmat rapid iagnosticul de holeră. O altă persoană care a stat în apropierea pacientului a fost și ea carantinată.

Ancheta epidemiologică în curs nu a identificat până acum niciun contact suplimentar. Pacientul nu a vizitat locuri publice sau restaurante în timpul petrecut în Bulgaria.

Au fost implementate măsuri la unitatea medicală pentru a preveni răspândirea în continuare, inclusiv dezinfecția îmbunătățită și utilizarea echipamentului individual de protecție de către personal, arată sursa citată.

Ce este holera? A fost înregistrat primul caz de infectare în Bulgaria, după 103 ani

Holera este o boală extrem de infecțioasă și este provocată de consumarea de alimente sau apă contaminate. Poate provoca probleme gastro-intestinale, deshidratare și are o rată a mortalității crescută.

În Bulgaria, un ultim caz de holeră a fost detectat în 1921.

Citește și: Alertă! A apărut o mutație a SARS-CoV-2 care permite virusului să infecteze creierul

Primul caz de infectare cu holeră, din ultimii 103 ani, în Bulgaria
Primul caz de infectare cu holeră, din ultimii 103 ani, în Bulgaria

Holera a fost răspândită în India, râul Gange fiind o sursă majoră de infecție. Boala s-a răspândit la nivel global la începutul secolului al XX-lea, ducând la mai multe pandemii. În Bulgaria , holera a fost o problemă semnificativă până la începutul anilor 1920, ultimul focar major a avut loc între 1914 și 1918, urmat de un singur caz în 1921.

În majoritatea cazurilor infecția este asimptomatică sau determină diaree ușoară. În formele grave, boala începe brusc, primele semne clinice fiind: diareea apoasă severă nedureroasă (scaune cu aspect de apă de orez), greață, vărsături severe precoce. Purtătorii asimptomatici pot transmite infecția.

În cazurile netratate, holera poate pune în pericol viața oamenilor prin apariția deshidratării, acidozei, colapsului circulator, hipoglicemiei și reprezintă o urgență medicală necesitând tratament imediat, transmit medicii.

Prevenția se bazează pe accesul la apă sigură și igiena adecvată.

Vezi și: Un virus periculos stârnește panică printre fermierii români. Sute de animale vor fi ucise doar într-un singur județ