O casă din Bucovina, veche de peste 120 de ani, a fost renovată de doi soți, ajutați de copiii lor mici, cu numai 6.000 de lei. Renovarea face parte dintr-un proiect mai amplu, intitulat „Ambulanța căsuțelor bucovinene”, inițiativă ce dorește conservarea patrimoniului cultural al regiunii.
Iosif Cîrstean, bărbat de 42 de ani, tâmplar de meserie și pasionat de colecționarea obiectelor vechi, și-a dedicat resursele în scopul conservării arhitecturii din zona Bucovinei. Bărbatul a dezvoltat o mică afacere, care se ocupă cu salvarea caselor de la demolare, lucru pe care l-a făcut și cu locuința bunicilor lui, construită în jurul lui 1900.
Iosif locuiește la sat, împreună cu Lidia și cei patru copii ai lor iar încă din 2017 a hotărât să renoveze casa pe care a moștenit-o de la părinți, ce nu a mai trecut printr-un astfel de proces din 1950.
Renovarea a fost făcută cu 6.000 de lei și cu participarea întregii familii. Practic, conform lui Iosif, prețul include doar costul materialelor deoarece manopera a fost făcută numai de membrii familiei.
Familia lui folosea casa pe timp de vară, dar și pentru depozitarea anumitor alimente, sau de sărbători.
„În fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, se tăia porcul în ea. Sub casă există un beci, iar pe vremuri, toamna, era umplut de cartofi, deoarece asta era hrana de bază”, își aduce el aminte. Iar înainte să o renoveze, casa era într-o stare avansată de degradare, deoarece nu mai fusese folosită timp de 20 de ani; doar beciul era funcțional, locul unde familia depozita unele produse pentru iarnă.”, a precizat bărbatul din Bucovina.
Procesul de renovare al casei, ce are o lungime de 4,5 metri și o lățime de 3,5 metri, a durat doi ani, între 2017 și 2019, din cauză că familia s-a ocupat de ea numai în zilele libere.
Gardul de pe verandă au fost modificat total, a fost scoasă vechea dușumea interioară și a fost turnat rombeton. Mai apoi, s-a montat o greise care imită lemnul, iar soba tradițională cu cuptor de pâine a fost renovată în colaborare cu meșteri locali și pictată cu elemente tradiționale ale zonei Bucovina.
De asemenea, au vopsit și văruit pereții interiori și exteriori, dar au și restaurat geamurile și ușile. Într-un final, au lucrat la instalația electrică exterioară, cu lumini calde care să pună casa în valoare.