- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O categorie de angajați români va beneficia de decontarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact. Anunț oficial

02 Apr, 08:56 • Fundeanu Madalina
Noi beneficii pentru o categorie de angajaţi români. Se oferă decontarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact pentru angajații Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
O categorie de angajați români va beneficia de decontarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact. Anunț oficial

Noi beneficii pentru o categorie de angajaţi români. Noua facilitate constă în acordarea unor sume de bani pentru achiziționarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact, pe baza unei prescripții medicale emise de un oftalmolog, conform cugetliber.ro.

Decontarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact pentru angajații Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Salariaţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a căror activitate se desfăşoară la echipamente care au monitor vor primi, din partea angajatorului, sume de bani pentru a-şi cumpăra ochelari de vedere sau lentile de contact, pe baza prescripţiei medicului oftalmolog. Sumele maxime acordate sunt 500 de lei pentru rame, 2500 de lei pentru lentile de ochelari, însă vor fi decontate şi consultaţiile şi manopera necesare realizării ochelarilor.

Această decizie a fost luată în baza Legii privind siguranţa şi securitatea în muncă, a Directivei Consiliului UE privind condiţiile minime de securitate şi sănătate pentru lucrul la monitor, a jurisprudenţei CJUE, a Statutului judecătorilor şi procurorilor şi a HG privind condiţiile de acordare, în mod gratuit, a asistenţei medicale, medicamentelor şi protezelor pentru unele categorii de personal din sistemul justiţiei.

Citește și: Românii care NU vor avea liber de Paște în 2024! Sunt vizați zeci de mii de angajați! 

decontare ochelari de vedere
decontare ochelari de vedere

Potrivit unui Ordin aprobat la sfârşitul lunii trecute de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, „personalul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a cărui activitate implică utilizarea unui echipament cu monitor beneficiază, la recomandarea medicului oftalmolog şi în baza prescripţiei emise de acesta, de aparate necesare corecţiei vizuale”.

Decontarea în cazul preschimbării lentilelor necesare corecţiei vizuale se face la modificarea diagnosticului iniţial. În situația în care diagnosticul rămâne neschimbat, decontarea preschimbării ochelarilor de vedere se face o dată la 2 ani.

„Suma maximă care se suportă din bugetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru aparatele necesare corecţiei vizuale include taxa pe valoarea adaugată şi se calculează după cum urmează: plafon maxim de 2.500 lei, pentru lentilele aferente aparatelor necesare corecţiei vizuale; plafon maxim de 500 lei, pentru ramele aferente ochelarilor de vedere; costul manoperei; contravaloarea examenului medical, după caz”, este notat în documentul citat.

De asemenea, Ordinul mai prevede că, în situaţia în care valoarea facturii este mai mică decât plafonul prevăzut, se decontează valoarea facturii, iar în cazul în care valoarea facturii este mai mare decât plafonul stabilit se decontează valoarea maximă.

„Se recomandă ordonatorilor secundari de credite să întocmească proceduri operaţionale pentru decontarea contravalorii aparatelor de corecţie speciale care să fie aplicabile şi ordonatorilor teţiari de credite”, mai stabileşte Ordinul conducerii ÎCCJ.

Ordinul este emis având în vedere mai multe decizii adoptate la nivel naţional şi european.

Vezi și: O nouă subvenție pentru fermierii români! Ce plan are ministrul Agriculturii

Urmărește Daily Business pe Google News