- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O categorie de angajați români va putea beneficia de noi vouchere. Se dau 3000 de lei

14 Sep, 08:24 • Preda Silvia
Vouchere speciale pentru angajaţi. O decizie la nivel european deschide calea pentru ca angajatorii să poată deconta un prag maximal de 3000 de lei/persoană, distribuiți astfel: 500 de lei pentru rame și 2.500 de lei pentru lentile.
O categorie de angajați români va putea beneficia de noi vouchere. Se dau 3000 de lei

Angajații ÎCCJ vor beneficia și de decontarea consultațiilor oftalmologice și a manoperei necesare realizării ochelarilor. Măsura de acordare a acestor vouchere este aliniată cu Directiva Consiliului UE privind condițiile minime de securitate și sănătate pentru lucrul la monitor.

În baza acestei decizii, angajatorii care nu asigură din banii lor ochelarii de vedere pot fi acționați în instanță.

Când primesc angajații voucherele

Instanța Uniunii Europene a stabilit că angajatorii au obligația de a le asigura ochelari de vedere angajaților care dovedesc că au nevoie de aceste dispozitive. Voucherele se acordă o dată la doi ani!

Dacă se modifică diagnosticul oftalmologic, angajații pot primi decontarea pentru preschimbarea lentilelor oricând.

În cazul în care diagnosticul rămâne neschimbat, tichetele pentru ochelari noi se vor acorda la fiecare doi ani.

Citește și: Statul acordă vouchere de 18.000 de lei. S-a făcut prima plată! Cine poate beneficia

Când primesc angajații vouchere pentru ochelari
Când primesc angajații vouchere pentru ochelari

Dacă valoarea achizițiilor este mai mică decât plafonul maxim, se va deconta valoarea reală a facturii, iar dacă suma depășește plafonul, angajatorul va deconta suma maximă prevăzută de lege.

Toate aceste proceduri vor fi monitorizate de compartimentul de prevenire și protecție în domeniul securității și sănătății în muncă.

„Suma maximă care se suportă din bugetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru aparatele necesare corecţiei vizuale include taxa pe valoarea adaugată şi se calculează după cum urmează: plafon maxim de 2.500 lei, pentru lentilele aferente aparatelor necesare corecţiei vizuale; plafon maxim de 500 lei, pentru ramele aferente ochelarilor de vedere; costul manoperei; contravaloarea examenului medical, după caz”, stabileşte legea privind siguranţa şi securitatea în muncă.

Odinul ţine cont şi de prevederile Directivei 90/270/CEE a Consiliului din 29 mai 1990 privind condiţiile minime de securitate şi sănătate pentru lucrul la monitor, astfel cum a fost aceasta transpusă în legislaţia naţională prin Hotărârea Guvernului nr. 1028/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare.

Vezi și: Adrian Câciu, anunț! O nouă tranșă de vouchere pentru alimente vine în octombrie!