- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O companie uriașă se mută din Bulgaria în România. Apar sute de locuri de muncă

17 Sep, 20:07 • Preda Silvia
Noi locuri de muncă apar în România. Sumitomo, o mare companie japoneză, se mută din Bulgaria în țara noastră.
O companie uriașă se mută din Bulgaria în România. Apar sute de locuri de muncă

Japonezii de la Sumitomo Electric îşi transferă producţia din Bulgaria în România şi Republica Moldova, creând noi locuri de muncă, informează profit.ro.

Sumitomo Electric este un mare producător de cabluri pentru industria auto, parte a grupului Sumitomo Electric Bordnettse SE (SEBN). Compania are peste 36.000 de angajați, în 13 țări.

Sumitomo a anunțat că declanșează un plan de reorganizare a activităților sale din Bulgaria, pentru următorii doi ani, iar relocarea va duce la concedierea a peste 1.000 de angajați.

Sumitomo va suspenda funcționarea fabricii din orașul Mezdra, în 2025, iar cea de-a doua fabrică, din orașul Karnobat, va continua să funcționeze la capacitate redusă.

Citește și: O mare companie face concedieri. Va renunța la o treime din angajații străini

Decizia de a reloca producția este impusă de concurența din industria de asamblare a cablurilor.

Costurile ridicate de producție în Bulgaria, în special creșterea costurilor cu forța de muncă, au afectat negativ capacitatea companiei de a externaliza noi proiecte de producție în serie de ansambluri de cabluri către locațiile sale din Bulgaria”, este argumentul japonezilor, informează Profit.ro.

Apar noi locuri de muncă în România

Apar noi locuri de muncă în România
Noi locuri de muncă în țara noastră. Sumitomo se mută din Bulgaria

Fabrica din Mezdra este planificată pentru închidere în primăvara anului viitor.

Ne pare foarte rău că trebuie să anunțăm această decizie. De mai bine de șase luni muncim din greu pentru a găsi soluții alternative care să ne permită să ne menținem volumele actuale de producție în Bulgaria, dar având în vedere ritmul de creștere a costurilor cu forța de muncă în afaceri, aceste eforturi ale noastre s-au dovedit copleșitoare.

Știm cât de dificil este acest lucru pentru angajații noștri, dintre care unii ne sunt alături de mulți ani. Pe lângă îndeplinirea tuturor cerințelor legale cu privire la reziliere, vom oferi pachete de compensație și un program de relocare pentru angajații afectați”, a declarat directorul operațional al SE Bordnetce-Bulgaria EOOD, Taner Mutlu.

SEBN face parte din grupul japonez Sumitomo Electric Industries, care are 380 de filiale în diverse industrii.

Grupul Sumitomo Electric are 280.000 de angajați. Anul trecut a avut vânzări nete de 30 de miliarde de dolari.

Vezi și: Ofertă de nerefuzat! O companie uriașă oferă gratuit telefoane mobile românilor