- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O eclipsă parțială de Lună va putea fi văzută în România în noaptea de 17 spre 18 septembrie. Ora la care începe fenomenul

17 Sep, 10:10 • Amarie Giorgiana
O eclipsă parțială de Lună va avea loc în noaptea de 17 spre 18 septembrie. În acest interval, Luna se va afla la granița dintre constelațiile Vărsător și Pești.
O eclipsă parțială de Lună va putea fi văzută în România în noaptea de 17 spre 18 septembrie. Ora la care începe fenomenul

În noaptea de 17 spre 18 septembrie va avea loc o eclipsă parțială de Lună. Aceasta se va afla la granița dintre constelațiile Vărsător și Pești. Specialiștii de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti au fost cei care au anunțat că eclipsa parţială de Lună 17-18 septembrie poate fi văzută şi din România. Mai mult, eclipsa va fi vizibilă și în alte locații din țară, potrivit Observator.

Eclipsă de lună în noaptea 17-18 septembrie. Ora la care poate fi văzută

Fenomenul urmează să înceapă la ora 03:39, pe data de 18 septembrie. Luna se va afla destul de jos pe cer, în sud-vest. La începutul fenomenului, culoarea Luni nu se va schimba foarte mult, iar în apropierea fazei maxime a eclipsei parțiale de Lună, de la ora 05:30, partea de sus va începe să aibă culoarea diferită față de partea de jos. Faza maximă a eclipsei este așteptată la ora locală 05:44. În acel moment, Luna va fi în penumbră, iar aproximativ 4% în umbra Pământului. După momentul fazei maxime, Luna își va recăpăta strălucirea și culoarea, ieșind total din umbră la ora 06:16 m și din penumbră la ora 07:05 m, conform Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.

Următoarea eclipsă de Lună totală va putea fi urmărită din România parțial pe data de 14 martie 2025.

Citește și: Cu cât poți cumpăra bancnota de 2.000 de lei de la eclipsa din 1999? Colecționarii sunt cu ochii pe ea!

Eclipsa de lună se produce la Lună Plină, atunci când Soarele este în opoziție. Lunațiile, adică Luna Nouă sau Luna Plină se produc la fiecare două săptămâni, iar eclipsele apar, de regulă, de patru ori pe an, două fiind de soare și două de lună. Totodată, Eclipsele de Lună mai puțin spectaculoase au loc atunci când intră în umbra Pământului. Comparativ cu cele de soare, ele pot fi văzute din orice punct de pe Glob.

Cea mai veche eclipsă de Lună consemnată a avut loc în anul 2450 î,e.n. În vechile culturi, atunci când avea loc o eclipsă, oamenii spuneau că Soarele și Luna au fost înghițite de balaur sau de dragon. În poveștile populare românești, balaurii și dragonii au fost înlocuiți cu vârcolacii.

Citește și: Meteo octombrie 2024. ANM anunță o schimbare bruscă a temperaturilor de toamnă

Tags: