O fetiță de 8 ani din Craiova și tatăl ei au murit într-un grav accident în Serbia, în apropierea graniței cu România. Mama copilului a sunat disperată la 112 pentru a cere ajutor, iar un echipaj al Serviciului de Ambulanță Mehedinți a pornit imediat spre locul accidentului. Însă, medicii au fost blocați zeci de minute în vamă de autoritățile sârbe, care nu le-au permis accesul, potrivit Digi24.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat faptul că intervențiile medicale peste graniță sunt posibile doar în baza unei solicitări oficiale din partea statului gazdă. Familia se afla într-o mașină implicată într-o fcoliziune, iar mama a apelat imediat serviciul de urgență 112 din România.
Echipajul medical al Serviciului de Ambulanță Mehedinți a pornit imedit spre locul accidentului, însă a fost blocat zeci de minute la graniță, în punctul de trecere al frontierei, fără a li se permite să intre pe teritoriul Serbiei.
„Cei din vamă, de la sârbi, nu ne-au lăsat să trecem. Le-am explicat despre ce e vorba, că e o situație de urgență, că e un accident rutier, că e o fetiță de 8 ani inconștientă, că mama ei cere ajutor prin 112 la noi… Nu au fost nicio clipă de acord cu treaba asta. Mi s-a cerut pașaportul, nu l-am avut, din păcate. Le-am spus că le dau CNP-ul, nu l-au dorit. I-am rugat, i-am implorat, că e o situație de urgență și trebuie să ajungem neapărat. Nu a fost chip”, a declarat Cornelia Bernadi, medic în cadrul SAJ Mehedinți.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat detaliat cadrul legal în care se pot desfășura astfel de intervenții.
„Trebuie să înțelegem că regula de bază este că intervenția într-o altă țară se face la solicitarea țării respective. Și dacă țara respectivă nu solicită și nu a existat solicitare, poate, la un moment dat, să îți spună că nu te lasă să intervii, pentru că actul medical trebuie să fie autorizat pe teritoriul său.”
Acesta a menționat, de asemenea, că este obligatorie prezentarea unui document de identitate la trecerea frontierei.
„Când traversezi granița, minima verificare se face pe un act de identitate. Dacă a lipsit actul de identitate, poate să se justifice că nu i-au lăsat să treacă. Mă pun în situația inversă: dacă veneau din Serbia către România și ziceau «avem un accident cu cetățeni sârbi, lăsați-ne să trecem fără acte», nu știu dacă se putea face acest lucru. Trebuie să înțelegem situația într-un mod pragmatic și realist.”
În ciuda eforturilor făcute, intervenția medicală a fost întârziată și nu s-a mai putut face nimic.