- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O mare industrie se interzice! Parlamentul a votat împotriva fermelor de blănuri din România!

22 Oct, 13:55 • Mălureanu Rebecca
Parlamentul României a adoptat o lege care interzice fermele de blănuri, acest lucru marcând un pas major în protecția animalelor. În urma acestei decizii, fermele care cresc animale pentru a le procura blana vor fi închise, urmând o perioadă de tranziție de doi ani pentru a permite implementarea noilor reglementări.
O mare industrie se interzice! Parlamentul a votat împotriva fermelor de blănuri din România!

Deputaţii au votat, marţi, cu 217 voturi ”pentru”, 6 „împotrivă” şi 7 abţineri, un proiect de lege care presupune interzicerea creşterii, capturării intenţionate, precum şi uciderii, în scopul obţinerii blănurilor şi comercializării lor, a speciilor de şinşila şi de nurcă, începând cu data de 1 ianuarie 2027. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, notează news.ro.

Gata! Se interzice creșterea animalelor pentru blănuri!

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.205/2004 în conformitate cu protecţia animalelor, în sensul interzicerii creşterii şi uciderii animalelor cu scop comercial .

Potrivit unui amendament al PNL, semnat de liderul de grup Gabriel Andronache, se stipulează că, prin excepţie de la prevederile alin. (1), creşterea, capturarea intenţionată, precum şi uciderea, în scopuri comerciale, a speciilor de şinşila şi de nurcă sunt interzise, începând cu data de 1 ianuarie 2027.

Cel care a inițiat ajustarea, consideră că o perioadă de tranziţie de 2 ani de zile este o alternativă corepunzătoare pentru fermele de animale de blană din România.

Blănuri naturale
Blănuri naturale

Te-ar putea interesa și: Mercedes-Benz Bucharest Fashion Week 2024 – un capitol important în istoria modei românești

”Concret, de la promulgarea legii şi până la sacrificarea ultimului animal de blană dintr-o astfel de fermă vor trece cel mult doi ani de zile. O perioadă de tranziţie este necesară pentru a răspunde nevoii de predictibilitate economică, iar deţinătorii fermelor să aibă timp pentru a-şi lichida afacerile. În acelaşi timp, angajaţii acestor ferme trebuie să aibă timp pentru găsirea altor locuri de muncă – pe cont propriu sau cu ajutorul proprietarilor fermelor. 24 de luni constituie o perioadă suficientă de tranziţie, luând în considerare dimensiunile reduse ale acestui sector în România: două ferme de nurci americane care au rămas să îşi desfăşoare activitatea în ţara noastră şi mai puţin de 10 ferme de şinşile.”

Fermă de nurci
Fermă de nurci

”Această perioadă de 24 de luni include două cicluri complete de producţie, împreună cu câteva luni de zile pentru parcurgerea tuturor etapelor juridice şi practice care presupun desfiinţarea respectivelor ferme. De asemenea, în cei 2 ani de zile prevăzuţi, angajaţii din aceste ferme vor putea să facă tranziţia către alte locuri de muncă, inclusiv (la nevoie) urmând cursuri de recalificare profesională”, mai arată iniţiatorul.

Interzicerea fermelor de blănuri în mai mule țări

Până în momentul de față, mai multe țări din UE s-au interzis fermele de animale pentru procurarea blănii, acestea fiind Austria, Belgia, Cehia, Croația, Estonia, Franța, Irlanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Olanda, Slovacia și Slovenia. În alte țări, ca Polonia și Lituania încă se mai discută pentru implementarea acesteia. Tot așa, Germania, Elveția, Danemarca, Suedia și Ungaria au impus reguli severe care au restricționat major activitatea fermelor de animale pentru astfel de blănuri.

Ai mai putea citi și: Ultima fiţă a companiilor aeriene de lux: caviar şi galerii de artă la bord. Răsfăţ maxim pentru clienţii premium