O monedă din România este tot mai căutată de specialiști și colecționarii iar prețul său nu este mic deloc. Informația a fost confirmată de BNR iar tot mai mulți caută să o achiziționeze.
Vineri, 25 octombrie 2024, BNR a făcut anunțul care îi interesează pe colecționari. Este vorba despre faptul că se va emite o nouă monedă aniversară în circuitul numismatic, într-un tiraj de 5.000 de exemplare.
Luni, 28 octombrie, se va lansa de către BNR, în circuitul numismatic, o nouă monedă din argint. Aceasta are ca temă împlinirea de 150 de ani de la nașterea lui Constantin I. Parhon.
Valoarea nominală a acesteia va fi de 10 lei, iar designul este unul inedit. Pe aversul monedei se arată o imagine a Institutului Național de Endocrinologie C.I.Parhon din București, un fragment din decretul de înființare emis de Regele Mihai I, inscripția României, stema, anul de emisiune și valoarea nominală.
Pe reversul monedei se poate vedea endocrinologul Constantin I. Parhon aflat în timpul lucrului, precum și numele și anii între care acesta a trăit : 1874-1969.
Moneda va avea prețul de vânzare de 530,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.
„Monedele din argint sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și sunt însoţite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.”, precizează BNR.
Constantin Ion Parhon a fost un renumit endocrinolog, însă este la fel de cunoscut și pentru activitatea sa politică. Între 1948 și 1952, C.I.Parhon a fost președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române, echivalent al șefului statului.
De altfel, a făcut parte, între 30 decembrie 1947 și 13 aprilie 1948, dintr-un comitet prezidențial interimar format din cinci membri, printre care și Mihail Sadoveanu.
Citește și : Mii de pensionari protestează în Piața Victoriei. Ciolacu cheamă de urgență delegații la Guvern
A devenit membru corespondent al Academiei Române în 1928 iar în 1939 membru titular și președinte de onoare al acestui prestigios for științific.
În 1946, Regele Mihai a înființat Institutul de Endocrinologie C.I.Parhon, ca recunoștință pentru activitatea sa profesională, didactică și medicală.