Un bărbat din comuna Șerbăuți, județul Suceava, a fost vizat de o escrocherie online, pierzând o sumă de aproximativ 12.000 de euro încercând să cumpere o autorulotă. Potrivit informațiilor furnizate de Monitorul de Suceava, acest caz a fost investigat de autorități, însă recuperarea banilor pare a fi o provocare majoră.
Bărbatul, în vârstă de 48 de ani, a vrut să cumpere o autorulotă pentru a călători împreună cu familia sa în Europa. Astfel, a descoperit o pagină de Facebook care părea să fie gestionată de o firmă europeană specializată în vânzarea unor astfel de vehicule. Convingându-se de autenticitatea paginii, a decis să contacteze vânzătorul pentru a obține mai multe informații despre procedura de achiziție.
În ceea ce privește modul în care funcționează această escrocherie., în primă fază, pentru a confirma cererea sa de cumpărare, i s-a cerut să transfere 1.500 de euro într-un cont al escrocilor. Cu toate acestea, suma cerută a crescut rapid, ajungând la 11.400 de euro, sub pretextul asigurării unei părți din prețul autorulotei și alte taxe administrative. Încrederea sa a fost exploatată în continuare, iar el a transferat sumele solicitate.
Abia după finalizarea tranzacției, individul a început să-și pună întrebări și să facă verificări mai amănunțite pentru a vedea dacă a rămas fără bani într-o escrocherie. În urma căutărilor pe diverse forumuri online, a descoperit feedback-uri negative despre pagina de Facebook și firma asociată, sugerând că ar fi o înșelătorie.
Te-ar putea interesa și: O nouă escrocherie face ravagii în România: „Ma auziți acum?”. Întrebarea banală care te poate lăsa fără bani
Atunci când a realizat că ar putea să fie vizat de o escrocherie, el a contactat imediat autoritățile. Polițiștii suceveni au deschis un dosar penal pentru înșelăciune și au început investigațiile pentru identificarea și aducerea în fața justiției a persoanelor implicate în acest fraudă.
Escrocheriile pe Facebook au devenit o problemă tot mai întâlnită în era digitală, în special odată cu creșterea utilizării rețelei de socializare. Escrocii profită de larga bază de utilizatori a platformei pentru a-și desfășura schemele frauduloase, oferind produse sau servicii inexistente sau inducând în eroare utilizatorii cu oferte tentante, dar false.
De la vânzări fictive și tranzacții frauduloase până la campanii de phishing și manipulare emoțională, metodele folosite sunt diverse și sofisticate. Utilizatorii sunt sfătuiți să fie extrem de vigilenți atunci când fac achiziții sau interacționează cu anunțurile și mesajele de pe Facebook, să verifice autenticitatea paginilor și să nu furnizeze informații personale sau să facă plăți până când nu sunt siguri că tranzacția este legitimă.