Folosirea telefoanelor pentru a face o escrocherie sau orice altă formă de fraudă a evoluat într-un mod alarmant în era digitală, aducând prejudicii considerabile pentru victime. Un caz recent subliniază riscurile asociate cu securitatea digitală și importanța protejării datelor personale. Mădălin M.D. a fost trimis în judecată sub acuzațiile de fraudă informatică, efectuarea de operațiuni financiare frauduloase și acces ilegal la un sistem informatic, notează Playtech.
O astfel de escrocherie care a atras atenția publicului este prezentată într-un rechizitoriu întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța. În acest caz este acuzat un bărbat numit Mădălin M.D., acuzat că a accesat fără drept telefonul unei cuniștințe, folosind codurile de acces pe care le cunoștea. Acesta a intrat în aplicația de internet banking ING pe care a folosit-o pentru a obține două credite de nevoi personale, fiecare în valoare de 10.000 de lei, în numele victimei și fără cunoștința acesteia.
De asemenea, în cursul aceleiași zile autorul acestei escrocherii a folosit codul PIN al cardului victimei sale, Mădălin a scos de 5 ori bani de la bancomat, ajungând la o sumă de 14.910 lei. Astfel, prejudiciul total cauzat victimei s-a ridicat la 15.129 de lei, incluzând costurile inițiale ale contractării frauduloase a celor două credite.
Te-ar putea interesa și: O nouă formă de escrocherie face victime în mediul online! Un român a pierdut o mulțime de bani după ce a vrut să o ajute pe „Jennifer Lopez”
Această escrocherie subliniază riscurile semnificative asociate cu utilizarea necorespunzătoare a aplicațiilor mobile și a datelor personale. Pentru a preveni astfel de situații, este esențial să luați măsuri de protecție adecvate: păstrarea confidențialității codurilor de acces, utilizarea autentificării cu doi factori, monitorizarea activității conturilor și instalarea aplicațiilor de securitate pe telefon.
În camera preliminară, magistrații de la Tribunalul Constanța au decis să înceapă judecata în acest caz. „În baza art. 346 alin.(1) Cod procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei cu Rechizitoriul nr. 1104/208/P/2023 din 06.03.2024 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, privind pe inculpatul D. Mădălin, (…), a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul … Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 22 mai 2024“, se arată în minuta judecătorească.
Această escrocherie este un exemplu clar de cât de vulnerabile pot fi datele noastre personale și financiare în fața infractorilor cibernetici. Fraudele de acest tip nu doar că afectează financiar victimele, dar pot avea și consecințe psihologice și emoționale grave. Este esențial să fim vigilenți și să implementăm măsuri de securitate riguroase pentru a ne proteja împotriva acestui tip de infracțiuni.
Citește și: O nouă escrocherie face ravagii printre români. Cum a rămas un sucevean fără 12.000 de euro