Producția de porumb este din nou în scădere. Se pare că sistemul MARS de monitorizare a culturilor agricole din spațiul european și-a redus, încă o dată, estimările privind randamentul recoltei de porumb din acest an afectată de secetă, transmite Reuters, citat de Digi24.
Conform celor mai recent prognoze ale MARS ce au fost publicate în prima zi a săptămânii, producția medie de porumb la hectar în Uniunea Europeană ar urma să fie de 6,34 tone în acest an, în scădere față de 6,39 tone la hectar cât estima în luna anterioară. Această revizuire în jos, care vine după o reducere și mai importantă anunțată luna trecută, face ca randamentul prognozat de MARS să fie cu 20% sub nivelul de anul trecut și cu 19% sub media din ultimii cinci ani.
De asemenea, randamentele prognozate la culturile de floarea soarelui și soia au fost revizuite și ele de MARS în scădere și acum sunt prognozate să fie cu 16%, respectiv 18% mai mici decât mediile din ultimii cinci ani.
Mai poți citi: Bugetul Apărării va crește în 2023. Klaus Iohannis anunță o majorare la 2,5% din PIB
„Pe măsură ce sezonul se apropie de sfârșit, impactul verii secetoase devine și mai clar”, a informat MARS.
Conform datelor oferite de reprezentanții serviciului general de monitorizare, ploile puternice care au căzut la finele sezonului de vară au întârziat recoltatul porumbului într-o serie de sate membre din est, precum România și Ungaria. Mai mult, toate culturile care erau deja la faza de maturitate nu au mai adus niciun beneficiu agriculturii.
În situația țării noastre, MARS mizează la ora actuală pe o producție medie de porumb de 3,94 tone le hectar, cea mai mică din UE, cu 33% sub cea de 5,90 tone la hectar înregistrată anul trecut și cu 34% sub media din ultimii cinci ani.
În cazul producției de floarea-soarelui, MARS mizează în prezent, în cazul României, pe o producție medie de 1,97 tone le hectar, cu 25% mai mică decât media din ultimii cinci ani.
La soia boabe, producția de pe teritoriul țării noastre ar urma să fie în acest an de 1,77 tone la hectar, cu 27% mai mică decât media din ultimii cinci ani.
De partea cealaltă, sistemul MARS de monitorizare a culturilor agricole din UE a mai confirmat și faptul că ploile răspândite au ajutat la însămânțarea cerealelor de iarnă precum grâul, prin refacere umezelii solului.
Citește și: Banca Mondială vrea să evite un exod al ofițerilor. Ce s-a decis în legătură cu pensiile militare