Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava (USV)
va avea un program de licenţă în medicină, pe baza unei hotărâri a Consiliului Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de USV.
Prin Hotărârea Consiliului Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) din 1 august 2024 s-a acordat avizul favorabil pentru autorizarea de funcționare provizorie a programului de licență în Medicină (6 ani de studiu – 360 de credite) propus de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), arată sursa citată.
Programul de Medicină este propus de USV în contextul unui dezechilibru major existent în distribuția regională medicilor.
Înființarea programului de Medicină la USV reprezintă o necesitate regională, dar și națională.
România are 55.000 de medici cu aviz de liberă practică, dintre care peste 50% (aproximativ 30.000) sunt concentrați în Municipiul București și cinci județe: Cluj, Iași, Timiș, Dolj și Mureș. Restul, 36 de județe, au aproximativ 27.000 de medici.
Din punctul de vedere al formării de medici, populația din estul României are un grad redus de acces la educația superioară comparativ cu populația din restul țării, în regiunile de dezvoltare Nord-Est și Sud-Est funcționând, până la această dată, 3 universități cu programe de medicină (23% din totalul universităților cu program de medicină din țară), cu o capacitate de școlarizare de 1455 de locuri (21% din capacitatea de școlarizare în medicină a țării), în timp ce populația și suprafața celor 2 regiuni reprezintă 30% din populația totală, respectiv din suprafața totală a României, scrie usv.ro.
Noul program de Medicină se va alătura celor 7 programe de studii coordonate în prezent de Facultatea de Medicină şi Ştiinţe Biologice din USV, incluzând 4 programe în domeniul Sănătate (Asistenţă medicală generală, Nutriţie şi dietetică, Balneofiziokinetoterapie şi recuperare, Tehnică dentară), 2 programe în domeniul Biologie (Biologie şi Biochimie) şi un program de masterat în domeniul Medicină (Nutriţie şi recuperare medicală).
Vezi și: România, gata să introducă medicina de război. Guvernul prezintă Ordonanța de Urgență