Executivul condus de Nicolae Ciucă a adoptat în această seară o Hotărâre care schimbă complet Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică. Prin noua schimbare se va putea face valorificarea în mod direct, fără licitaţie şi fără negociere, şi a lemnului rotund şi despicat de lucru pentru consumul propriu al persoanelor fizice, anunță Agerpres.
Hotărârea de Guvern privind modificarea şi completarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 715/2017, a fost adoptată. Aceasta a fost creată la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Noua schimbare legislativă stabilește oficial principiile de bază stabilite în Legea nr. 46/2008 referitoare la valorificarea superioară a masei lemnoase, la sprijinirea dezvoltării rurale prin prelucrarea locală a masei lemnoase şi la prioritatea alocării resurselor de materiale lemnoase din pădurile proprietate publică. Este vorba despre lemnul util pentru populația ce se încălzește cu ajutorul lui.
„Hotărârea aprobată astăzi aduce o serie de modificări importante în ceea ce priveşte accesul la resursele lemnoase, atât pentru populaţie, cât şi pentru agenţii economici.
Astfel, s-a reglementat posibilitatea valorificării în mod direct, fără licitaţie şi fără negociere, pe lângă lemnul de foc, şi a lemnului rotund şi despicat de lucru pentru consumul propriu al persoanelor fizice, al unităţilor de interes local, precum şi pentru consumul propriu al persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale, asociaţiilor şi fundaţiilor înfiinţate conform legii. S-a reglementat participarea prin licitaţie electronică pentru rezervarea resurselor lemnoase din proprietate publică, ceea ce va duce la creşterea numărului de operatori”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului transmis marţi Agerpres.
În acest context, ministrul Barna Tanczos a mai explicat pentru români, că prin noua formă a legii aprobate în această seară s-a reglementat șansa de participare la licitaţiile publice organizate de administratorii fondului forestier „proprietate publică a statului pentru vânzarea lotului/piesei de lemn fasonat şi a operatorilor economici care deţin certificat de atestare ca producător din industria mobilei, dar şi a operatorilor economici care deţin precontract de servicii de prelucrare primară a lemnului fasonat încheiat cu producătorii din industria mobilei care deţin certificat de atestare privind capacitatea de industrializare a lemnului. Astfel, preţul de pornire la licitaţie/negociere se fundamentează pe principiile economiei de piaţă, corelat cu condiţia de livrare, pe fiecare lot/piesă personalizată, pentru volumul brut şi nu separat volum net şi coajă, cum a fost până în prezent”.
„Modificarea este determinată de faptul că în SUMAL 2.0 se urmăreşte trasabilitatea materialelor lemnoase până la nivel de subprodus, precizează Ministerul Mediului. De asemenea, se reduce perioada până la care se poate organiza preselecţia, de la 5 şi respectiv 3 zile lucrătoare, la 2 zile lucrătoare anterior licitaţiei şi se reduce documentaţia pe care operatorul economic o depune la licitaţie, prin obţinerea unor informaţii publice referitoare la identificarea operatorului economic şi la capacitatea de exploatare atestată, preluate de comisia de licitaţie de la instituţiile care le deţin”, mai este prevăzut în decizie.
De altfel, tot prin intermediul noii Hotărâri de Guvern se prezintă și clarificări cu privire la preselecţia pentru licitaţia electronică şi la procedurile de urmat în cadrul licitaţiei electronice.
Ai mai putea citi: MADR pregătește un nou sprijin pentru români! Vor fi acordate sume de bani pentru despăgubiri