Vești bune pentru românii aflaţi în străinătate, care doresc să se întoarcă în ţară! Camera Deputaților a adoptat astăzi proiectul de lege care le permite acestora obținerea titlurilor de călătorie în format electronic, conform informațiilor transmise de căttre Antena 3 CNN.
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege care prevede ca titlurile de călătorie eliberate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României cetăţenilor români aflaţi în străinătate pentru a se întoarce în ţară să poată fi şi în format electronic, cu semnătură electronică calificată.
S-a înregistrat un total de 227 voturi pentru şi 32 de abţineri. Proiectul de lege în cauză modifică şi completează art. 22 din Legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.
Te-ar mai putea interesa și: Schimbări uriașe pentru toți românii care au datorii: executări silite doar după ce sunt oferite amânări de plăți, refinanțări sau rescadențări. ANPC, cu ochii în patru pe recuperatori
Potrivit celor adoptate, au fost transmise următoarele:
„Titlul de călătorie este documentul care se eliberează în formă tipărită sau în formă electronică de către misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României cetăţenilor români aflaţi în străinătate, care nu mai posedă document de călătorie valabil, pentru ca titularul să se întoarcă în ţară”.
Deputaţii au introdus, de asemenea, un articol nou care prevede faptul că „titlul de călătorie eliberat în formă electronică este semnat cu semnătură electronică calificată şi este asimilat înscrisurilor autentice”.
„În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Afacerilor Externe dezvoltă capacităţile tehnice ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României pentru programarea electronică a cetăţenilor români în scopul accesării serviciilor consulare, precum şi pentru primirea şi recunoaşterea certificatelor, atestatelor şi altor documente în format electronic eliberate de autorităţile publice din statele membre ale Uniunii Europene şi Spaţiul Economic European”, mai este prevăzut în proiectul în cauză, după cum transmit deputații.
Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Citește mai multe știri despre: Raiffeisen Bank România anunță lansarea programului Raiffeisen Comunități. Acceleratorul de ONGuri în sustenabilitate cu granturi totale de 1 milion de euro