Șoferii români trebuie să țină cont de o nouă lege, altfel aceștia riscă să primească amenzi în valoare de 10.000 de lei în cazul în care își lasă mașina pe un loc de parcare necorespunzător, conform Antena 3 CNN.
Este vorba despre șoferii români care vor parca pe locurile destinate femeilor însărcinate sau pe cele destinate persoanelor cu dizabilități. Aceștia riscă amenzi de până la 10.000 de lei.
Conform Legii 280/2023, care a intrat de curând în vigoare, femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii de până în cinci ani vor avea locuri de parcare dedicate, la fel ca în cazul persoanelor cu dezabilități, iar folosirea acestora de către alte categorii de șoferi va fi sancționată drastic, cu amenzi care se vor încadra între sumele de 2.000 și 10.000 de lei.
Legea specifică faptul că orice persoană care observă încălcarea acestor prevederi poate sesiza autoritățile. Anumite categorii de angajați, cum ar fi cei ai Ministerului Afacerilor Interne sau ai unităților medicale publice ori private, sunt exceptați de la aceste sancțiuni, dacă sunt în exercitarea atribuțiilor lor de serviciu.
Te-ar mai putea interesa și: Lege nouă în România de astăzi, 23 octombrie! Amenzi de până la 1.000 de lei dacă nu respecți aceste reguli în magazine
Cât despre parcările instituțiilor publice, magazinelor etc, dacă o instituție publică sau privată are mai mult de 10 locuri de parcare, cel puțin 4% (dar nu mai puțin de 2 locuri) trebuie rezervate pentru femeile gravide și persoanele cu copii mici.
Entitățile publice și private au obligația de a se conforma prevederilor acestei norme (în ceea ce privește amenajarea locurilor de parcare dedicate) în termen de șase luni (până la 22 aprilie 2024) și de a afișa această prioritate într-un loc vizibil, după implementare, scrie avocatnet.ro.
Prevederi asemănătoare în ceea ce privește locurile de parcare, însă dedicate persoanelor cu dizabilități, conține și Legea 448/2006 privind protecția și promovarea persoanelor cu handicap. Acestea pot beneficia de un card-legitimație pentru locurile gratuite de parcare, iar autovehiculul care transportă o persoană cu handicap posesoare de card-legitimație beneficiază de parcare gratuită. Și în cazul parcării fără îndreptățire pe locul destinat unei persoane cu dizabilități, amenzile sunt cuprinse între 2000 și 10.000 de lei, conform sursei citate.
Citește mai multe știri: ANAF a constatat probleme la declararea și plata taxelor de către persoanele fizice. Sunt vizați șoferii de Uber și persoanele care fac videochat