- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O nouă lege a trecut de Senat. Sunt vizați pensionarii care lucrează în condiții grele

02 Oct, 10:46 • Bumbeneci Diana
O nouă decizie a trecut de Senat: Lege cu prevederi speciale pentru pensionarii care au avut probleme la recalcularea pensiilor.
O nouă lege a trecut de Senat. Sunt vizați pensionarii care lucrează în condiții grele

Senatul

a adoptat propunerea USR legată de condiţiile de pensionare pentru cei care au lucrat în condiţii de muncă grele. Legea este menită să aducă o serie de completări la Legea Pensiilor și să ofere sprijin celor care au lucrat în condiții grele de muncă.

O nouă lege a trecut de Senat

Pensionarii vor avea parte în continuare de reducerea vârstei de pensionare şi de un mod mai avantajos de calcul pentru pensia încasată. Legea a trecut de Senat, dar forul decizional este Camera Deputaților. Ce prevede legea inițiată de USR Potrivit legii USR, drepturile de asigurări sociale trebuie să reflecte contribuţiile plătite de-a lungul carierei profesionale, ceea ce nu se aplică celor care au lucrat în grupe de muncă.

Încă de la început, beneficiarii au fost nevoiți să plătească o contribuţie suplimentară – iniţial de 10%, în prezent de 8% – pe toată durata activităţii lor, contribuţie destinată să le ofere o vechime suplimentară, precum şi multiplicarea punctajului lunar proporţional cu salariul obţinut. Hotărârile de recalculare primite în ultimele luni, cu reduceri ale pensiilor chiar şi de peste 4.000 de lei.

„Vorbim de mineri, vorbim de persoane care au fost afectate de radiaţii nucleare, de persoane care au muncit în condiţii speciale. Am găsit soluţia, am venit cu ea în Parlament. Nu s-a putut sesiune extraordinară în vară, dar chiar nu cred că mai putem aştepta încă trei luni pentru a repara aceste inechităţi. Am încercat să reparăm în comisii şi situaţia persoanelor cu dizabilităţi care au ieşit la pensie şi care au pierdut enorm pe noua lege a pensiilor.

Acum trei zile, o persoană cu dizabilităţi a murit la scurt timp după ce a primit talonul cu o pensie micşorată substanţial. Atragem atenţia PSD şi PNL că nu mai putem să pierdem timp aici, în Parlament, jucându-ne cu timpul, cu drepturile şi cu viaţa unor oameni!”, afirmă senatorul USR Irineu Darău.

„Sper ca şi colegii deputaţi să voteze pentru acest proiect de lege care nu face altceva decât să repare o nedreptate făcută celor care au muncit în cele mai grele condiţii în această ţară. Oamenii aceştia au contribuit suplimentar tocmai pentru a se bucura de o pensie liniştită, la vreme, iar acum statul, prin noua lege a pensiilor, îşi bătea joc şi de munca, şi de contribuţiile lor.

Voi lupta în continuare şi la Camera Deputaţilor ca legea USR să fie votată, aşa cum este absolut normal într-un Parlament care lucrează pentru oamenii, nu împotriva lor. Adevărul iese mereu la suprafaţă şi oricât ne-au minţit PSD şi PNL că nu se poate, iată, USR a reuşit să facă ceea ce este corect”, arată deputatul USR Radu Miruţă.

Citește și : S-a dat undă verde pentru 4 loturi de la cea mai așteptată autostradă de după Revoluție. CNIR dă vestea cea mare

recalculare pensionari
recalculare pensionari

”Senatul a adoptat cu majoritate de voturi, 96 pentru şi 1 împotrivă, legea USR iniţiată de parlamentarii USR Oana Ţoiu, Radu Miruţă şi Irineu Darău. Legea este menită să ofere recunoaştere şi sprijin celor care au lucrat în condiţii de muncă grele, un pas spre corectarea unei nedreptăţi flagrante din Legea pensiilor promovată de Guvernul Ciolacu.

Proiectul USR propune modificarea Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii şi recunoaşterea condiţiilor deosebite şi speciale de muncă pentru angajaţii ale căror condiţii de muncă nu au fost normalizate, urmând ca aceştia să beneficieze în continuare de reducerea vârstei de pensionare şi de un mod mai avantajos de calcul pentru pensia încasată.

Legea USR nu este doar o propunere legislativă, ci un act de justiţie socială, de a le acorda drepturile cuvenite celor care chiar au muncit în condiţii grele, o iniţiativă legislativă care nu face altceva decât să respecte principiul contributivităţii şi să recunoască drepturile unor oameni care şi-au sacrificat sănătatea şi au trăit ani întregi expuşi unor riscuri majore pentru a contribui la dezvoltarea acestei ţări”, precizează USR.

Le-am făcut dreptate pensionarilor cu grupe de muncă. Legea noastră restabileşte principiul că dacă ai plătit mai mult primeşti mai mult, iar perioada minimă de vechime valabilă la vârsta pensionării rămâne valabilă pe durata pensiei. Când Guvernul îi minţea pe oamenii care au muncit şi îşi cereau drepturile meritate, noi i-am ascultat şi i-am respectat şi astăzi reuşim împreună să facem dreptate”, afirmă vicepreşedinta Camerei Deputaţilor, deputata USR Oana Ţoiu. Legea urmează să fie dezbătută şi de Camera Deputaţilor.

Citește și : Încă un aliment de bază se scumpește cu 10%! Toți românii vor fi afectați

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult