Legile impuse de oficialii Uniunii Europene trebuie aplicate și în România, dar informarea cetățenilor nu este totuși făcută la nivelul la care ar trebui. În acest sens, mulți se pot trezi cu o amendă acasă, doar pentru că nu au știut, de exemplu, că sunt obligați să-și schimbe permisul de conducere până la anumite date, dacă îndeplinesc criteriile menționate mai jos, potrivit informațiilor transmise de news18.ro.
În funcție de anul nașterii, dar și de documentul utilizat, românii sunt obligați să meargă la Biroul Rutier din locul de reședință pentru a-și înlocui actul. Pentru aceasta, este nevoie de o fotografie nouă, permisul de conducere vechi și un act de identitate valabil (carte de identitate sau pașaport). Cei care își schimbă domiciliul trebuie să prezinte o copie la biroul care a eliberat permisul pentru prima dată.
În cazul în care nu vă actualizați documentul în perioada indicată, riscați să luați o amendă considerabilă în momentul în care sunteți opriți de poliție. Șoferii de camioane sau autobuze care nu respectă această obligație se pot confrunta cu sancțiuni mult mai severe, conform surselor.
Persoanele născute între anii 1965 și 1970 au până în ianuarie 2024 pentru a-și înlocui permisul de conducere din format hârtie cu unul de tip card. Pentru celelalte categorii de șoferi, termenele de înlocuire sunt definite astfel:
Pentru cei care au obținut documentul după 01/01/1999, anul emiterii determină data înlocuirii acestuia:
Noul permis de conducere este valabil timp de 15 ani de la data eliberării. Programul de înlocuire obligatorie nu se aplică permiselor emise în Germania după 19 ianuarie 2013. Acestea trebuie înlocuite după 15 ani pentru autoturisme și motociclete. Permisele de conducere C sau D sunt valabile doar 5 ani și necesită o examinare medicală obligatorie pentru reînnoire, potrivit sursei.