Sunt și români care pot ieși mai devreme la pensie, însă se tem că li se va lua acest drept. Angajații Complexului Energetic Oltenia, minerii și energeticienii sunt îngrijorați că s-ar putea anula Legea 197 şi Legea 74, precum și celelalte acte normative care le acordă facilități la pensionare. Până când Guvernul ar lua o astfel de decizie, ei pot ieși la pensie cu 13 ani mai devreme.
La ora actuală, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a decis reducerea vârstei de pensionare a minerilor și energeticienilor pentru a rezolva problema socială. A fost luată o astfel de decizie, în contextul în care, din pricina schimbărilor de mediu, la nivel mondial s-a hotărât reducerea emisiilor de dioxid de carbon prin închiderea producției de energie pe bază de cărbune.
„Principala îngrijorare a angajaților Complexului Energetic Oltenia este ca Legea 197 să dispară după reorganizarea sistemului de pensii și apariația unei noi Legi a pensiilor. Astfel, vârsta de pensionare să crească și la Complexul Energetic Oltenia”, a declarat, duminică, Claudiu Manta (deputat gorjean) în cadrul unui interviu acordat pentru Impact în Gorj.
Despre situație a vorbit și Vasile Tivig, membru al Sindicatului Energia din cadrul Sucursalei Electrocentrale Rovinari.
Vezi și: Se dau bani pentru acești români! Documentele trebuie depuse până la 9 august
„De la Ministerul Muncii s-a spus, la un moment dat, că există mai multe variante pentru Legea pensiilor modificată. Au rămas ulterior două proiecte. Ni s-a spus și nouă că unul era cu facilități pentru mineri și energeticieni și altul fără niciun fel de facilitate, precum Legea 197, care reduce vârsta de pensionare cu 13 ani pentru mineri și energeticieni”,a explicat Vasile Tivig, membru al Sindicatului Energia din cadrul Sucursalei Electrocentrale Rovinari.
Conform ultimelor date statistice, numărul pensionarilor din județul Gorj este mai mare decât cel al angajaților. Fenomenul de îmbătrânire demografică este din ce în ce mai accentuat în România. Până în anul 2030, atunci când vor ieși la pensie cei născuți în perioada 1967-1969, diferența între numărul pensionarilor și cel al angajaților va fi una cu adevărat fără precedent.
Vezi și: Aproape că nu îți vine să crezi! Locul din România în care două feluri de mâncare costă 15 lei