Programul Prima Seră aduce românilor fonduri de până la 200.000 de euro pentru construirea de sere din sticlă sau material plastic, destinate plantelor sensibile la frig, cu scopul de a sprijini creșterea producției agricole și diversificarea culturilor. Iată cine poate primi banii de la Guvern.
Fermierii români se vor putea bucura de fonduri de până la 200.000 de euro din partea statului prin programul Prima Seră. Aceste fonduri vor fi disponibile pentru fermierii care construiesc spații protejate (sere și solarii) cu o suprafață minimă de 1.200 de metri pătrați.
Sprijinul este inclus într-o inițiativă legislativă depusă în Parlament, iar programul va putea fi implementat numai după ce proiectul de lege va fi aprobat de legislativ, promulgat de Președintele României și publicat în Monitorul Oficial.
Vezi și: Noi fonduri europene. Se dau GRATIS 100.000 de euro pe an
Programul de sprijin Prima Seră se află în prezent în stadiul de proiect legislativ în Parlament. Documentul detaliază condițiile necesare pe care micii fermieri trebuie să le respecte pentru a putea accesa ajutorul de stat, în cazul în care inițiativa va fi adoptată ca lege.
Astfel, schema va fi disponibilă solicitanților care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii:
a) Să fie persoane juridice sau persoane fizice înregistrate în registrul agricol și înregistrate fiscal conform prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 44/2008, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea, să fie cooperative agricole înființate și organizate conform Legii nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare, și Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sau grupuri/organizații de producători, după caz.
b) Este esențial ca nativii să dețină și să exploateze, fie în nume propriu, fie prin intermediul colaboratorilor sau asociaților, suprafețe fertile, cultivate cu legume și fructe, menite consumului uman, pe o întindere de cel puțin 1.200 mp.
c) În același timp, este important să nu se afle în lichidare sau faliment în momentul accesării ajutoarelor de stat, fără ca o decizie finală a instanțelor să fi confirmat o astfel de stare.
d) De asemenea, va fi necesar să se aducă dovezi documentare care să ateste că sera a fost recent înființată.
Citește și: Casa Verde Fotovoltaice 2024. Fondurile din regiunea Nord-Est s-au epuizat