- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O nouă lovitură pentru românii care au încălzire pe lemne. Prețurile din 2023 sunt mai mari cu 40%

25 May, 20:01 • Bumbeneci Diana
Preţul lemnului a ajuns la un maxim istoric, anul acesta. Sunt raportate majorări de 30-40%.
O nouă lovitură pentru românii care au încălzire pe lemne. Prețurile din 2023 sunt mai mari cu 40%

Urmează o iarnă dificilă pentru românii care depind de încălzirea pe lemne. Preţul lemnului, mai exact preţul resursei de lemn, se menţine în România la un nivel cu 30% – 40% mai mare faţă de tarifele aceloraşi sortimente din alte ţări europene. Efectul este dat de criza artificiala de resursă, criza creată în toamna anului trecut, pe segmentul lemnului de foc, susţine Asociaţia Industriei Lemnului – Prolemn, citata de Agerpres.

Lemnele, din ce în ce mai scumpe

Preţurile lemnelor adjudecate la licitaţiile RNP, cu 250% mai mari faţa de tarifele de referinţă. După părerea preşedintelui organizaţiei, Cătălin Tobescu, preţul lemnului de la licitaţiile principale organizate de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva, pentru producţia anului 2023, a ajuns la maxime istorice, respectiv cu 250% mai mare în comparaţie cu tarifele de referinţă.

Tanczos Barna - Lemne de foc
Lemne de foc

Ai mai putea citi: MADR pregătește un nou sprijin pentru români! Vor fi acordate sume de bani pentru despăgubiri

„Preţurile resursei de lemn se menţin în România la un nivel cu 30-40% mai mari faţă de preţurile aceloraşi sortimente în alte ţări europene, efect al crizei artificiale de resursă create în toamna anului trecut pe segmentul lemnului de foc, cu rezultat în preţuri de adjudecare la licitaţiile principale organizate de RNP-Romsilva pentru producţia anului 2023 la maxime istorice, cu 250% mai mari faţă de preţurile de referinţă”, susţine Tobescu.

De altfel, conform indicilor producţiei industriale publicaţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), în luna februarie a acestui an, producţia în industria lemnului s-a situat la 69,2%, comparativ cu datele din februarie 2022.

Organizaţia a mai transmis în acest context că intrarea în vigoare a Regulamentului European „Deforestation Free” şi încadrarea României la risc ridicat de provenienţă a lemnului din activităţi asociate tăierilor ilegale creează riscuri suplimentare pentru industria lemnului, „în contextul în care operatorii din industria lemnului sunt cumpărători de resursă de lemn cu documente legale deja pusă pe piaţă de către administraţia silvică şi sectorul de exploatare”.

„Măsuri de creştere a eficienţei energetice a utilizării resursei de lemn, de utilizare şi a altor categorii de biomasă, de prelucrare a lemnului în cascadă pot contribui la reducerea costurilor, securitatea energetică şi decarborarea sectorului de energie”, a precizat oficialul Prolemn.

Asociaţia Industriei Lemnului – Prolemn organizează, joi, conferinţa cu tema „Lemnul genial: potenţial verde pentru o industrie a viitorului”. În cadrul evenimentului, Adunarea Generală a organizaţiei va adopta documente de poziţie, pornind de la agenda legislativă de modificare a Codului Silvic şi de implementare a Regulamentului european „Deforestation Free”.

Vezi și: O nouă hotărâre majoră de Guvern! Ce se va întâmpla cu valorificarea lemnului

Urmărește Daily Business pe Google News
Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult