- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O nouă majorare neașteptată a pensiilor. Daniel Baciu: „Avem termen de 6 luni de zile”

01 Aug, 10:33 • Bumbeneci Diana
Pensiile vor fi majorate pentru toți beneficiarii. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii anunță noile promisiuni pentru milioane de români.
O nouă majorare neașteptată a pensiilor. Daniel Baciu: „Avem termen de 6 luni de zile”

Sunt vești bune pentru beneficiarii de pensii din România. După recalcularea veniturilor lunare ce va intra în vigoare în toamna acestui an, seniorii din țara noastră vor mai primi bani în plus și la începutul anului 2025. Anunțul a fost făcut de șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu.

Majorare neașteptată a pensiilor

Casa Națională de Pensii anunță că a tipărit deja deciziile de recalculare a pensiilor și le-a trimis deja către Poșta Română. Documentele vor ajunge la pensionari în perioada 15 – 31 august, acestea conținând detalii despre noua valoare a pensiilor, precum și despre numărul punctelor de stabilitate acordate. Cei care nu au depus la dosare documente precum acordul global sau alte sporuri, vor avea totuși parte și de mica recalculare.

Suntem în plin proces de tipărire și transmitere a deciziilor de recalculare a pensiilor din sistemul public, care sunt trimise către Poștă. Se lucrează la foc continuu, trebuie să realizăm asta în timp util; până pe 15 august trebuie să livrăm aceste decizii către Poștă, iar Poșta, în intervalul 15-31 august, să le trimită către destinatarii finali, pensionarii.

Este o decizie cu confirmare de primire, astfel că oamenii trebuie să stea, pe cât posibil, la domiciliu, pentru a o înmâna pe semnătură. Este un document confidențial, care se înmânează strict titularului de pensie.

Avem termen de 6 luni de zile de la intrarea legii în vigoare, de la 1 septembrie, unde noi trebuie să facem această a doua mică recalculare din oficiu. Chiar dacă depășesc acest termen de 6 luni și nu pot să își aducă aceste adeverințe, noi le primim în continuare oricând”, a spus Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii.

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii
Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii

Citește și: Românii primesc vouchere în august. Ministrul Finanțelor anunță data la care vor fi încărcate cardurile

Daniel Baciu a anunțat o nouă majorare a pensiilor pentru milioane de români

Mai mult, șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, este de părere că noua lege prevede că veniturile pensionarilor vor fi indexate cu rata inflației în luna ianuarie a fiecărui an. La acest indicator se adaugă 50% din câștigul salarial mediu pe economie. Astfel, începând cu luna ianuarie 2025, vârstnicii din țara noastră vor beneficia și de indexarea cu rata inflației.

Legea prevede foarte clar că la fiecare început de an, în ianuarie, toți pensionarii vor primi o indexare cu rata inflației, o majorare deci, la care se adaugă și 50% din câștigul salarial mediu brut pe economie. Acest lucru se va face anual, în luna ianuarie. În acest an vom avea două majorări: cea de la 1 ianuarie, cu inflația, și majorarea de la 1 septembrie”, a expliact șeful Casei Naționale de Pensii.

Unele venituri ale seniorilor vor crește cu sume cuprinse între 500 și 1.000 de lei. Oficialii susțin că cele mai mari creșteri le vor primi cei care au un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani și primesc puncte de stabilitate.

Citește și: Românii preferă să trăiască din ajutoare sociale. Cum se refuză, pe bandă rulantă, joburi plătite și cu 500 de lei pe zi

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult