Risc de pandemie. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) monitorizează „agenții patogeni prioritari” care ar putea provoca focare majore de boli la oameni, pot duce la boli grave și au intervenții medicale limitate pentru a preveni daunele pe scară largă, scrie euronews.com.
Dacă apare un agent patogen care atinge combinația potrivită, ar putea provoca o urgență medicală internațională sau o pandemie globală, transmit oamenii de știință.
Conform OMS, cercetătorii ar trebui să acorde prioritate acestor agenți patogeni atunci când dezvoltă vaccinuri, tratamente și diagnostice.
Sursa citată arată că pentru raportul din acest an peste 200 de oameni de știință din 54 de țări au analizat dovezi pentru 1.652 de agenți patogeni – atât viruși, cât și bacterii – și au semnalat 33 dintre aceștia ca riscuri la nivel de pandemie, față de 10 în ediția din 2018.
Citește și: Pfizer, după vaccinul anti-Covid, vrea să dea lovitura cu pastila de slăbit, aflată deja în studiu clinic
Noii agenți patogeni prioritari din acest an includ virusul care provoacă mpox, o tulpină de holeră și doi viruși de rozătoare care s-au răspândit la oameni.
Unii dintre agenții patogeni prioritari din acest an sunt deja prezenți pe tot globul, transmit autoritățile.
Virusurile gripale A
Acest grup de virusuri gripale include H1N1, care a provocat o pandemie de gripă porcină în 2009, și H5, gripa aviară care a izbucnit în rândul vacilor și lucrătorilor de lactate din SUA în acest an.
Sarbecovirusuri (sau coronavirusuri legate de SARS)
Acesta este termenul pentru virușii care au provocat focarul SARS la începutul anilor 2000, focarul MERS în anii 2010 și pandemia globală de COVID-19 în 2020.
Virusul variolei maimuțelor
Virusul care provoacă mpox a dus la o urgență globală de sănătate în 2022, dar este endemic de ani de zile în anumite părți din Africa Centrală. O tulpină mai periculoasă circulă acum în Republica Democratică Congo.
Virusul Dengue
Febra dengue este o boală virală transmisă de țânțari, care poate fi asimptomatică , dar poate provoca și boli severe care duc la spitalizare sau deces.
Klebsiella pneumoniae
Klebsiella pneumoniae este o formă normală de bacterii din intestine, dar dacă se răspândește, poate îmbolnăvi oamenii. Se răspândește de obicei prin contact de la persoană la persoană sau prin echipamente infectate în spitale sau în alte instituții de asistență medicală.
Salmonella enterica serovars non-tifoidă
Bacteriile Salmonella se pot răspândi prin alimente nesigure sau prin contactul de la persoană la persoană și pot provoca boli diareice care pot fi deosebit de grave pentru copiii mici.
Lentivirus humimdef1
Deși acest virus este clasificat ca având un nivel mediu de risc pentru a provoca o urgență globală, poate sări specii și are „simptome întârziate, dar devastatoare”, a spus OMS.