SUA colaborează cu România și Republica Moldova pentru a crește exporturile de cereale ale Ucrainei prin Dunăre, a declarat miercuri un înalt oficial al Departamentului de Stat, potrivit Reuters.
De asemenea, oficialul american de la Departamentul de Stat a vorbit sub protecția anonimatului.
„Ruta Dunării… rămâne în apele teritoriale ale NATO. Așadar, este una foarte atractivă pentru noi, deoarece o menține într-un coridor mai sigur. Această rută poate aduce o cantitate semnificativă, vom încerca să dublăm cantitatea care merge pe această rută”, a explicat oficialul american, conform Mediafax.
Tot el a mărturisit că în curând va avea loc o întâlnire cu românii și moldovenii pentru a discuta despre acest subiect. Mai mult decât atât, acordul negociat de Turcia și de ONU în iulie 2022, a permis exportul în siguranță de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră. Moscova a ieșit din acord, luna trecută, acuzând Occidentul că împiedică exporturile Rusiei de cereale și îngrășăminte.
Ucraina a anunțat că se opune categoric oricăror restricții la importurile de semințe impuse de țările vecine, după ce vor expira restricțiile UE, în 15 septembrie, a afirmat luni ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, în timpul vizitei la Praga.
De asemenea, UE a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică, în luna mai, vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui. În același timp, tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte a fost permis, iar această interdicție va expira pe data de 15 septembrie.
Alte articole: Ucraina, răspuns vehement cu privire la restricțiile impuse de țările vecine. Ce se va întâmpla cu importurile de cereale